Održan seminar „Intelektualno vlasništvo za privredne subjekte“

 

SARAJEVO, 28. februara 2019. - Sektor za edukaciju Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine realizirao je seminar u saradnji sa Institutom za intelektualno vlasništvo Bosne i Hecegovine na temu „Intelektualno vlasništvo za privredne subjekte“, koji je održan 27.2.2019. godine u prostorijama Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

U uvodnom dijelu seminara učesnicima su se obratili dr.sc. Elma Kovačević-Bajtal, direktorica Sektora za edukaciju Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine i Josip Merdžo, direktor Instituta za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine.

Polaznici seminara su imali priliku da dobiju najaktuelnije informacije iz područja zaštite intelektualnog vlasništva vezano za patente, žigove, industrijski dizajn i geografske oznake. Posebno je istaknuto da u Bosni i Hercegovini još uvijek više zahtjeva za zaštitu intelektualnog vlasništva podnose fizička lica nego industrija dok u svim razvijenim zemljama industrija dominira u broju zahtjeva za zaštitu intelektualnog vlasništva. Pored toga neophodno je raditi na zaštiti intelektualnog vlasništva u današnjem poslovnom okruženju te kontinuirano podizati svijest o potrebi zaštite istog kako bi se izbjegle negativne posljedice za, u prvom redu, industriju gdje već imamo slučajeve da kompanije iz Bosne i Hercegovine osjećaju vrlo ozbiljne finansijske posljedice vezano za zloupotrebu njihovog intelektualnog vlasništva koje nisu pravovremeno zaštitili, saopćeno je iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

Na seminaru su učestvovali predstavnici privatnog sektora, ministarstava, lokalne zajednice i konsultanata.

Predavači na seminaru su bili Srećko Rikalo, Irma Delibašić, Goran Trifković i Miroslav Marić iz Instituta za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine.