Obilježen Svjetski dan intelektualnog vlasništva

 

Mostar, 26. aprila 2018. – U povodu Svjetskog dana intelektualnog vlasništva, koji se svake godine obilježava 26. aprila, Institut za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine organizovao je dan otvorenih vrata.

Dan otvorenih vrata održan je u sjedištu Instituta u Mostaru, u zgradi zajedničkih institucija, kao i u ispostavama u Sarajevu i Banjaluci. U vremenu od 9 do 12 sati uposlenici Instituta su svim zainteresovanim pružali informacije o intelektualnom vlasništvu i njegovoj zaštiti te su posjetiocima dijelili edukativne i promotivne materijale iz tog područja.

U izjavi medijima koji su posjetili sjedište Instituta za intelektualno vlasništvo BiH u Mostaru, direktor Instituta Josip Merdžo naglasio je da je zakonski okvir u BiH što se tiče intelektualnog vlasništva kvalitetno uspostavljen, ali da ima prostora za napredak te da slijedi usaglašavanje sa propisima Europske unije.

Dodao je da je Bosna i Hercegovina članica Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO) i pridruženi član Europske patentne organizacije (EPO), najveće strukovne organizacije, podsjetivši da je Institut pripremio izmjene i dopune Zakona o patentu u prošloj godini, koje se trenutno nalaze u parlamentarnoj proceduri i koje će, kada budu usvojene, približiti BiH punopravnom članstvu u EPO-u, što je jedan od uslova pristupanju EU.

„Kompletan sistem uređenja intelektualnog vlasništva doveo je do rezultata da je prošle godine BiH napredovala devet mjesta na svjetskom indeksu inovativnosti, koji izdaje Svjetska organizacija i univerzitet Cornell, tako da smo sa 86. mjesta došli na 77.“, izjavio je Merdžo, ocijenivši to evidentnim napretkom, iako pozicija još nije dobra.

Podsjetio je i na usvojenu Strategiju provođenja prava intelektualnog vlasništva početkom 2019., te dodao da je u pripremi nova strategija razvoja intelektualnog vlasništva u BiH, u čijoj izradi pomažu eksperti WIPO-a.

Godine 2000. zemlje članice Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO) odredile su 26. aprila - dan na koji je WIPO konvencija stupila na snagu 1970. - kao Svjetski dan intelektualnog vlasništva s ciljem povećanja općeg razumijevanja prava intelektualnog vlasništva.