Institut za intelektualno vlasništvo BiH počeo koristiti HDBPI

 

Mostar, 1. oktobra 2019. - Institut za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine počeo je od 30. septembra 2019. koristiti popis izraza iz Usklađene baze podataka o oznakama proizvoda (HDBPI) u DesignClass-u.

Uz Institut za intelektualno vlasništvo BiH,  HDBPI su počeli koristiti i Afrička regionalna organizacija intelektualnog vlasništva (ARIPO),  te nacionalni uredi za intelektualno vlasništvo Gruzije, Moldavije, Sjeverne Makedonije i Srbije.

Ovo je prvih šest ureda za intelektualno vlasništvo izvan Europske unije (EU) koji će koristiti izraze iz HDBPI-a, što je jedan od očekivanih rezultata strateškog projekta Ureda Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO) pod nazivom „Proširenje alata“. Ovaj projekat ima za cilj proširiti doseg alata Mreže Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPN) izvan EU-a u korist globalnih korisnika.

Proširenjem dosega HDBPI-a na novih šest ureda, DesignClass sada korisnicima nudi mogućnost pretraživanja i prevođenja više od 12.000 usklađenih pojmova na 27 jezika iz 30 ureda za intelektualno vlasništvo, saopćeno je iz EUIPO-a.

Više možete saznati na www.euipn.org i http://euipo.europa.eu/designclass