Poruka generalnog direktora WIPO-a povodom Svjetskog dana intelektualnog vlasništva

 

Mostar, 27. aprila 2020. – Generalni direktor Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO) Francis Gurry uputio je poruku povodom Svjetskog dana intelektualnog vlasništva, 26. aprila, koji se ove godine obilježava pod sloganom „Inovacija za zelenu budućnost”.

Generalni direktor Gurry poručio je, između ostalog, da inovacije otvaraju opcije i ključne su za pronalaženje rješenja potrebnih za stvaranje ekološki održive budućnosti.

„Da bismo postigli taj cilj, moramo djelovati. Trebamo ekološku održivost postaviti kao prioritet - to je temelj našeg budućeg blagostanja. Moramo uložiti u nacionalne inovacijske ekosisteme i omogućiti širok pristup efikasnim nacionalnim sistemima intelektualnog vlasništva koji podržavaju razvoj i primjenu tehnologija, proizvoda i usluga potrebnih za prelaz u svjetliju, zeleniju budućnost s niskom razinom ugljika“, izjavio je Gurry i pozvao na potpisivanje Karte zavjeta na Svjetski dan intelektualnog vlasništva.

Generalni direktor WIPO-a poručio je da „zajedno možemo inovirati za zeleniju, svjetliju i održiviju budućnost“, zaželivši svima vrlo sretan i siguran Svjetski dan intelektualnog vlasništva 2020., koji se obilježava u do sada nezabilježenim okolnostima prouzročenim pandemijom korona virusa.

Poruka generalnog direktora WIPO-a povodom Svjetskog dana intelektualnog vlasništva 2020.