Generalni direktor Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO) u posjeti BiH 14. i 15. marta

 

Mostar, 9. marta 2018. - Generalni direktor Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO) Francis Gurry boraviće u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini u srijedu, 14. i četvrtak, 15. marta 2018.

Tokom dvodnevnog boravka u Sarajevu generalni direktor Gurry sastaće se s najvišim zvaničnicima Bosne i Hercegovine i održati predavanje na temu „Uloga intelektualnog vlasništva u modernoj ekonomiji“ u amfiteatru Mašinskog fakulteta u Sarajevu.

Planirano je da se sastane sa članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakirom Izetbegovićem, dopredsjedavajućim Vijeća ministara BiH i ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirkom Šarovićem, članovima kolegija Parlamentarne skupštine BiH i direktorom Instituta za intelektualno vlasništvo BiH Josipom Merdžom.

Francis Gurry nalazi se na čelu WIPO-a kao generalni direktor od 1. oktobra 2008. godine. U maju 2014. imenovan je na drugi šestogodišnji mandat koji traje do septembra 2020. godine. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Melbourneu, doktorirao na Univerzitetu u Cambridgeu, počasni je profesor i ima počasne doktorate sa univerziteta u većem broju zemalјa.

Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo (WIPO) je agencija Ujedinjenih nacija koja predstavlja globalni forum za usluge intelektualnog vlasništva, politiku, informacije i saradnju. WIPO broji 191 državu članicu i Bosna i Hercegovina je punopravna članica te organizacije.