Generalni direktor Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO) boravio u službenoj posjeti BiH

 

Mostar, 16. marta 2018. - Generalni direktor Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO) Francis Gurry boravio je u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini u srijedu, 14. i četvrtak, 15. marta 2018. i tom prilikom se u Sarajevu sastao s najvišim zvaničnicima Bosne i Hercegovine te održao predavanje na temu „Uloga intelektualnog vlasništva u modernoj ekonomiji“ u amfiteatru Mašinskog fakulteta u Sarajevu.

Prvi dan posjete, generalni direktor Gurry sastao se s članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakirom Izetbegovićem u zgradi Predsjedništva BiH i dopredsjedavajućim Vijeća ministara BiH i ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirkom Šarovićem u njegovom kabinetu.

Član Predsjedništva BiH Izetbegović je na sastanku s generalnim direktorom WIPO-a iskazao podršku radu te organizacije te izrazio očekivanje da Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo nastavi saradnju s Institutom za intelektualno vlasništvo BiH na polju regulisanja i zaštite prava te kroz pomoć u izgradnji informatičkog uvezivanja osigura dostupnost i razmjenu podataka iz područja intelektualnog vlasništva.

Generalni direktor WIPO-a izrazio je zahvalnost za prijem te naglasio da će ova organizacija kao i do sada pomagati BiH.

Na sastanku s ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirkom Šarovićem posebno je razgovarano o zaštiti autohtonih proizvoda i jačanju sistema borbe protiv kršenja prava intelektualnog vlasništva. Ocijenjeno je da BiH kontinuirano unapređuje ovu oblast, a ministar Šarović najavio je da će se pred Vijećem ministara uskoro naći Strategija provođenja prava intelektualnog vlasništva, čiji je cilj jačanje sistema borbe protiv kršenja prava intelektualnog vlasništva, uvoza krivotvorene robe, jačanje tržišnih kontrola i inspekcijskih nadzora.

Drugi dan posjete, generalni direktor WIPO-a sastao se s članovima rukovodstva Doma naroda i Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Ognjenom Tadićem, Safetom Softićem, Šefikom Džaferovićem i Mladenom Bosićem.

Tokom razgovora istaknuto je da Bosna i Hercegovina ima vrlo dobar zakonski okvir za zaštitu intelektualnog vlasništva te da je pravovremeno prihvatila i nastoji primijeniti sve međunarodne propise, ali i da se neprestano čine napori kako bi se držao korak jer se radi o području od koga u velikoj mjeri zavisi i ekonomski napredak jedne zemlje.

Na sastanku s direktorom Instituta za intelektualno vlasništvo BiH Josipom Merdžom i rukovodstvom Instituta, generalni direktor Gurry izrazio je zadovoljstvo razinom saradnje između WIPO-a i Instituta i dodao da se raduje daljoj izgradnji tog izvrsnog odnosa koji se ogleda u nizu aktivnosti, uključujući tehničku pomoć, izgradnju kapaciteta i razvoj ljudskih resursa.

Takođe je izrazio spremnost WIPO-a da pruži savjete univerzitetima u Bosni i Hercegovini na razvoju politika intelektualnog vlasništva, uspostavljanju ureda za transfer tehnologije i pomoći zemlji u razvoju ljudskih resursa na području intelektualnog vlasništva i inovacija kroz različite programe obrazovanja i osposobljavanja.

Na predavanju o temi „Uloga intelektualnog vlasništva u modernoj ekonomiji“, održanom u amfiteatru Mašinskog fakulteta u Sarajevu, generalni direktor Gurry istakao je da zaštita intelektualnog vlasništva daje poticaj investiranju, istraživanju i razvoju, ali svakako i inovacijama, jer pruža priliku za ostvarivanje izravne koristi na tržištu.

Predavanjem na Mašinskom fakultetu završena je službena posjeta generalnog direktora Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo Francisa Gurryja Bosni i Hercegovini, što je ujedno bio i prvi posjet čelnog čovjeka WIPO-a našoj zemlji.