Ambasadorica Lucija Ljubić učestvovala na sastanku Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO)

 

Mostar, 16. aprila 2018. - Stalna predstavnica Misije Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim narodima i drugim međunarodnim organizacijama u Ženevi ambasadorica Lucija Ljubić učestvovala je 13. aprila 2018. godine u Ženevi na sastanku Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO) povodom prezentacije „Mehanizma za intelektualno vlasništvo za akademske institucije“  (WIPO IP Toolkit for Academic Institutions), saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Pozdravljajući promociju „Mehanizma za intelektualno vlasništvo za akademske institucije“ ambasadorica Ljubić navela je izazove sa kojima su akademske institucije u Bosni i Hercegovini trenutno suočene, poput definisanja pravnog okvira za prenos znanja i tehnologija, te ukazala na značaj i potrebu korištenja rezultata istraživanja u komercijalne svrhe. Podsjetila je da je Bosna i Hercegovina već započela saradnju sa Uredom Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo za razvijene i države u tranziciji 2016. godine, kada su održane dvije radionice s inovatorima u Mostaru i Sarajevu.

Ambasadorica Ljubić obavijestila je učesnike skupa da će se u Mostaru, 20. aprila 2018. godine održati sastanak na visokoj razini sa rektorima svih univerziteta u Bosni i Hercegovini na kojem će „Mehanizam za akademske institucije” Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo biti predstavljen kao efikasno sredstvo za podršku institucijama pri formiranju politika intelektualnog vlasništva.