Obilježen Svjetski dan intelektualnog vlasništva

 

Mostar, 27. aprila 2018. – U povodu Svjetskog dana intelektualnog vlasništva, koji se svake godine obilježava 26. aprila, Institut za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine organizovao je dan otvorenih vrata.

Uz zainteresovane građane i mediji su izrazili veliko zanimanje za ovaj događaj te su posjetili sve tri lokacije Instituta u Mostaru, Sarajevu i Banjaluci.

Sjedište Instituta u Mostaru posjetili su učenici Međunarodne osnovne škole Mostar, predvođeni nastavnicom Ivon Kresonja. Srdačnu dobrodošlicu izrazio im je direktor Instituta Josip Merdžo, a službenici Instituta na zabavan način približili su im pojmove patenta, žiga, industrijskog dizajna i autorskog prava. Viša stručna saradnica za međunarodne patente u Institutu za intelektualno vlasništvo BiH Dragana Marić Mešić na kraju posjete uručila im je certifikate koji će ih sjećati na ovaj događaj.

Ove godine tema Svjetskog dana intelektualnog vlasništva je „Snaga promjene: Žene u inovacijama i kreativnosti".

Generalni direktor Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO) Francis Gurry tom je prilikom uputio poruku u kojoj je upozorio na to da dostupne statistike pokazuju nejednakost u razini sudjelovanja žena u inovacijama i kreativnosti.

„U povodu Svjetskog dana intelektualnog vlasništva pozivam sve i svuda, da se pobrinemo da svako od nas učini sve što je u našoj moći kako bi se povećalo puno sudjelovanje žena u inovacijama i kreativnosti“, navodi se, između ostalog, u poruci generalnog direktora WIPO-a.