Direktor Instituta na konferenciji o patentiranju umjetne inteligencije

 

Mostar, 30. maja 2018. – Direktor Instituta za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine Josip Merdžo učestvovao je u radu prve konferencije o patentiranju umjetne inteligencije koja je održana danas u sjedištu Europskog ureda za patente (EPO) u Minhenu.

Konferencija se bavila izazovima i mogućnostima patentiranja umjetne inteligencije, povezavši ljude iz poslovne i akademske zajednice, pravosuđa i nacionalnih ureda za intelektualno vlasništvo, kroz niz predavanja i panel diskusija.

„U savremenom svijetu ima malo zbivanja koja imaju tako velik uticaj na naše društvo kao četvrta industrijska revolucija. Preko umjetne inteligencije i Interneta stvari ušli smo u doba veoma ubrzanog tehnološkog napretka. Svi koji imaju veze s patentima i umjetnom inteligencijom, kao i šira zajednica intelektualnog vlasništva, moraće jasno razumijevati kako se upravlja tehnologijama koje se nalaze u središtu ovog procesa prilikom postupka dodjele patenata“, poručio je povodom konferencije predsjednik EPO-a Benoît Battistelli.