Rukovodstvo Instituta prisustvovalo zasjedanju Administrativnog vijeća i otvaranju nove zgrade EPO-a

 

Mostar, 2. jula 2018. – Direktor Instituta za intelektualno vlasništvo BiH Josip Merdžo i zamjenica direktora Ljubica Kozić prisustvovali su zasjedanju Administrativnog vijeća Europskog ureda za patente (EPO), kao i ceremoniji otvaranja nove zgrade EPO-a.

Europski ured za patente otvorio je novu glavnu zgradu u Rijswijku, nedaleko od Den Haaga, u prisustvu Njegovog veličanstva kralja Holandije Willem-Alexandera tokom svečanosti čiji je domaćin bio predsjednik EPO-a Benoît Battistelli.

Svečanosti otvaranja prisustvovalo je oko 350 domaćih i međunarodnih gostiju, među kojima su bili predstavnici diplomatskog kora, 38 članica EPO-a, međunarodnih institucija i visoki predstavnici lokalnih i nacionalnih institucija i vlasti.

Potpuno finansirana iz vlastitih resursa EPO-a i izgrađena u četiri godine, nova zgrada predstavlja najveću pojedinačnu investiciju te organizacije u Holandiji u njenoj 40-godišnjoj historiji. To je obilježje holandskog EPO-a koji trenutno zapošljava gotovo 3 000 ljudi, što ga čini najvećom međunarodnom organizacijom koja ima sjedište u Holandiji.