Podaci Kostarike, Hondurasa, El Salvadora i Urugvaja u alatima za pretraživanje EUIPO-a

 

Od 30. jula 2018., podaci Urugvaja, Hondurasa, El Salvadora i Kostarike pridruženi su alatima za pretraživanje Ureda Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO).

Nacionalna uprava za industrijsko vlasništvo pod Ministarstvom za industriju, energetiku i rudarstvo Urugvaja (DNPI) učinila je svoje podatke o žigovima i dizajnima dostupnim TMview i DesignView alatima za pretraživanje, dok je Opća uprava za intelektualno vlasništvo Hondurasa (DIGEPIH) učinila svoje podatke o dizajnima dostupnim DesignViewu.

Dodatno, DNPI i Nacionalni centar za registraciju El Salvadora (CNR) pridružili su se TMclassu s najnovijom verzijom Ničanske klasifikacije, a Nacionalni registar Republike Kostarike (RNPCR) odlučio je koristiti popis proizvoda i usluga iz usklađene baze podataka (HDB) u TMclassu.

Skupa s DNPI-jem, TMview sada sadrži podatke iz 67 učestvujućih ureda, a s pridruživanjem DNPI-ja i DIGEPIH-a, DesignView sada nudi podatke iz 67 ureda.

Najnovija pridruživanja DNPI-ja, CNR-a i RNPCR-a TMclassu povećali su ukupan broj nacionalnih i regionalnih ureda za intelektualno vlasništvo u ovom alatu na 70.

Isto tako, s odlukom RNPCR-a o korištenju HDB-a, sada postoje 3 ureda za intelektualno vlasništvo izvan EU-a koji koriste i prihvaćaju uslove iz ove baze podataka.

Uz dodatak više od 325.000 žigova iz DNPI-ja, TMview pruža informacije i pristup više od 51,1 miliona žigova ukupno. Designview sadrži više od 13,9 miliona dizajna, uključujući više od 1.200 dizajna iz DNPI-ja i više od 400 iz DIGEPIH-a.

Od uvođenja TMviewa 13. aprila 2010., putem ovog alata obavljeno je više od 44,9 miliona pretraživanja iz 166 različitih zemalja, s korisnicima iz Španije, Kine i Njemačke kao najčešćim posjetiocima.

Od pokretanja DesignViewa 19. novembra 2012. obavljeno je više od 3,9 miliona pretraživanja iz 163 različite zemlje, sa korisnicima iz Ujedinjenog Kraljevstva, Njemačke i Kine među najčešćim posjetiocima.

Sa proširenjem HDB-a na RNPCR kroz TMclass, ovaj alat sada korisnicima nudi mogućnost pretraživanja i prevođenja više od 58.000 usklađenih koncepata među 30 ureda za intelektualno vlasništvo. TMclass korisnicima takođe nudi mogućnost pretraživanja i prevođenja roba i usluga sa i na bilo koji od 44 dostupna jezika.

Uvođenje DNPI-ja, DIGEPIH-a, CNR-a i RNPCR-a u alate za pretraživanje konkretni su rezultati programa IP Key Latin America, koji je predvodila Europska komisija, a proveo Ured za intelektualno vlasništvo Europske unije (EUIPO).

Više možete saznati na www.tmdn.orgwww.ipkey.eu .