Delegacija Instituta učestvovala u radu BRI konferencije u Pekingu

 

Mostar, 31. augusta 2018. - Na poziv i uz podršku Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO), delegacija Instituta za intelektualno vlasništvo BiH učestvovala je u radu Konferencije na visokom nivou o intelektualnom vlasništvu za zemlje duž Pojasa i puta (BRI konferencija), koja je održana u Pekingu 28. augusta 2018.

U konferenciji su učestvovali predstavnici međunarodnih i regionalnih organizacija za intelektualno vlasništvo iz 60 zemalja koji su naglasili potrebu nastavka i unaprjeđenja saradnje u oblasti zaštite svih oblika intelektualnog vlasništva posebno među državama koje se nalaze na potezu Puta svile, od Kine do Europe.

U svom obraćanju kineski državni savjetnik Wang Yong pozvao je na širu, blisku i pragmatičnu saradnju na zaštiti prava intelektualnog vlasništva među zemljama Pojasa i puta, između ostalog, na optimizaciju propisa i uspostavu redovnog mehanizma saradnje sa ciljem inovativnog razvoja i ekonomskog napretka zemalja Pojasa i puta.

On je takođe pročitao pismo predsjednika Kine Xi Jinpinga upućeno učesnicima konferencije u kojem kineski predsjednik izražava spremnost za nastavak rada zajedno sa svim stranama da se izgradi „jedan pojas i jedan put“, put mira, prosperiteta, otvoren put, put inovacija i civilizacije, u skladu sa principom zajedničke izgradnje i dijeljenja.

Konferenciji se obratio i generalni direktor Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO) dr. Francis Gurry, koji je početkom ove godine boravio u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini.

On se tom prilikom susreo s kineskim premijerom Li Keqiangom koji je naglasio da je zaštita prava intelektualnog vlasništva kamen temeljac tržišne ekonomije i neizbježan uslov za postizanje inovativnog razvoja. Dodao je da je Kina sada u kritičnoj fazi nadogradnje i poboljšanja svoje ekonomije te će usvojiti stroži sistem zaštite prava intelektualnog vlasništva i dalje poboljšati odgovarajuće zakone i propise, prenijela je agencija Xinhua.

Generalni direktor WIPO-a Gurry rekao je da je u posljednjih 40 godina Kina uspostavila  sistem visokog nivoa za zaštitu prava intelektualnog vlasništva, koji gleda na intelektualno vlasništvo kao pokretačku snagu za inovacije i privredni razvoj, te jednako tretira kineske i strane kompanije.

Čestitajući na usponu Kine u poretku Globalnog indeksa inovacija, Gurry je rekao da vjeruje da će zemlja učiniti dalji razvoj u budućnosti te da je WIPO spreman dodatno produbiti saradnju s Kinom, održavati multilateralizam i zajednički odgovoriti izazovima.