Prijave za Europsku pronalazačku nagradu otvorene do 28. septembra

 

Mostar, 10. septembra 2018. – Prijave za Europsku pronalazačku nagradu 2019., koju dodjeljuje  Europski ured za patente (EPO), otvorene su do 28. septembra 2018.

Institut za intelektualno vlasništvo BiH želi dati podršku pronalazačima koji su osmislili pronalazak za koji je odobren europski patent te ih poziva da učestvuju u ovom prestižnom takmičenju dostavlјanjem prijedloga Institutu za najboljeg pronalazača radi preporuke za nagradu.

Europska pronalazačka nagrada jedinstvena je po tome što odaje počast pronalazačima ne samo za genij njihovih naučnih i tehnoloških otkrića, nego i za uticaj njihovih pronalazaka na društvo i ekonomiju, stavljajući naglasak na pojedince koji stoje iza pronalazaka i koji mijenjaju naše živote na bolje.

Više informacija o nominacijskom procesu i kriterijima, kao i online prijavni obrazac, mogu se pronaći na https://epo.org/learning-events/european-inventor/nominate.html (moguće je i pojedinačno podnošenje prijava). Osnovni uslov za nominaciju je da pronalazači moraju imati dodijeljeni Europski patent koji je u važnosti najmanje na jednoj teritoriji zemalјa članica Europske patentne organizacije, te da su ostvarili značajan tehnološki napredak na svom polju i visok stepen inventivnosti.

Ukoliko ispunjavate uslove konkursa molimo vas da sve neophodne podatke dostavite u elektronskom obliku najdalјe do 20. septembra ove godine, na način propisan uslovima konkursa, na adresu elektronske pošte Instituta za intelektualno vlasništvo: info@ipr.gov.ba.

Izdanje Europske pronalazačke nagrade za 2019. održat će se u Beču, Austrija.