Pokrenuta inicijativa za ratificiranje Ugovora iz Marakeša

 

Mostar, 19. veljače 2019. - Ravnatelj Instituta za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine Josip Merdžo uputio je inicijativu za pokretanje postupka za ratificiranje Ugovora iz Marakeša za olakšanje pristupa objavljenim djelima slijepim, slabovidnim i osobama koje se iz drugog razloga ne mogu koristiti tiskanim materijalima.

Inicijativa je dostavljena Vijeću ministara Bosne i Hercegovine putem Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, kao mjerodavnoj instituciji za ocjenu opravdanosti pokretanja postupka. Uz inicijativu je dostavljen i prijedlog osnova za vođenje pregovora radi ratificiranja Ugovora.

Marakeški ugovor usvojen je 27. lipnja 2013. i čini dio međunarodnih ugovora o autorskim pravima kojima upravlja Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo (WIPO). Ima jasnu humanitarnu i društvenu dimenziju razvoja, a njegov glavni cilj je stvoriti skup obveznih ograničenja i iznimaka u korist slijepih, slabovidnih i osoba s drugim poteškoćama zbog kojih se ne mogu služiti tiskanim materijalima.