Održan seminar „Intelektualno vlasništvo za gospodarske subjekte“

 

SARAJEVO, 28. veljače 2019. - Sektor za edukaciju Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine realizirao je seminar u suradnji sa Institutom za intelektualno vlasništvo Bosne i Hecegovine o temi „Intelektualno vlasništvo za gospodarske subjekte“, koji je održan 27.2.2019. godine u prostorijama Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

U uvodnom dijelu seminara sudionicima su se obratili dr.sc. Elma Kovačević-Bajtal, ravnateljica Sektora za edukaciju Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine i Josip Merdžo, ravnatelj Instituta za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine.

Polaznici seminara imali su priliku dobiti najaktualnije informacije iz područja zaštite intelektualnog vlasništva u vezi s patentima, žigovima, industrijskim dizajnom i zemljopisnim oznakama. Posebno je istaknuto da u Bosni i Hercegovini još uvijek više zahtjeva za zaštitu intelektualnog vlasništva podnose fizičke osobe nego industrija, dok u svim razvijenim zemljama industrija dominira u broju zahtjeva za zaštitu intelektualnog vlasništva. Osim toga, neophodno je raditi na zaštiti intelektualnog vlasništva u današnjem poslovnom okružju te kontinuirano podizati svijest o potrebi zaštite istog kako bi se izbjegle negativne posljedice za, u prvom redu, industriju gdje već imamo slučajeve da kompanije iz Bosne i Hercegovine osjećaju vrlo ozbiljne financijske posljedice vezano za zlouporabu njihovog intelektualnog vlasništva koje nisu pravovremeno zaštitili, priopćeno je iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

U seminaru su sudjelovali predstavnici privatnog sektora, ministarstava, lokalne zajednice i konzultanata.

Predavači na seminaru bili su Srećko Rikalo, Irma Delibašić, Goran Trifković i Miroslav Marić iz Instituta za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine.