Obilježen Svjetski dan intelektualnog vlasništva

 

Mostar, 26. travnja 2018. – U povodu Svjetskog dana intelektualnog vlasništva, koji se svake godine obilježava 26. travnja, Institut za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine organizirao je dan otvorenih vrata.

Dan otvorenih vrata održan je u sjedištu Instituta u Mostaru, u zgradi zajedničkih institucija, kao i u ispostavama u Sarajevu i Banjaluci. U vremenu od 9 do 12 sati djelatnici Instituta su svima zainteresiranima pružali informacije o intelektualnom vlasništvu i njegovoj zaštiti te su posjetiteljima dijelili edukativne i promidžbene materijale iz tog područja.

U izjavi medijima koji su posjetili sjedište Instituta za intelektualno vlasništvo BiH u Mostaru, ravnatelj Instituta Josip Merdžo naglasio je da je zakonski okvir u BiH što se tiče intelektualnog vlasništva kvalitetno uspostavljen, ali da ima prostora za napredak te da slijedi usuglašavanje s propisima Europske unije.

Dodao je da je Bosna i Hercegovina članica Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO) i pridruženi član Europske patentne organizacije (EPO), najveće strukovne organizacije, podsjetivši da je Institut pripremio izmjene i dopune Zakona o patentu u prošloj godini, koje se trenutačno nalaze u parlamentarnoj proceduri i koje će, kada budu usvojene, približiti BiH punopravnom članstvu u EPO-u, što je jedan od uvjeta pristupanju EU.

„Kompletan sustav uređenja intelektualnog vlasništva doveo je do rezultata da je prošle godine BiH napredovala devet mjesta na svjetskom indeksu inovativnosti, koji izdaje Svjetska organizacija i sveučilište Cornell, tako da smo sa 86. mjesta došli na 77.“, izjavio je Merdžo, ocijenivši to evidentnim napretkom, iako pozicija još nije dobra.

Podsjetio je i na usvojenu Strategiju provedbe prava intelektualnog vlasništva početkom 2019., te dodao da je u pripremi nova strategija razvitka intelektualnog vlasništva u BiH, u čijoj izradi pomažu eksperti WIPO-a.

Godine 2000. zemlje članice Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO) odredile su 26. travnja - dan na koji je WIPO konvencija stupila na snagu 1970. - kao Svjetski dan intelektualnog vlasništva s ciljem povećanja općeg razumijevanja prava intelektualnog vlasništva.