Izaslanstvo Instituta sudjelovalo u radu regionalne konferencije o digitalizaciji i intelektualnom vlasništvu

 

Banja Luka, 17. lipnja 2019. - Izaslanstvo Instituta za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine sudjelovalo je u radu regionalne konferencije „Digitalizacija i intelektualno vlasništvo: Kraj ili novi početak“, koja je održana u ponedjeljak, 17. lipnja u Banjaluci u organizaciji Instituta za javnu politiku.

Ravnatelj Instituta za intelektualno vlasništvo BiH Josip Merdžo bio je jedan od panelista u okviru teme „Autorska prava i suvremena piraterija u doba internet revolucije“. U izaslanstvu Instituta bili su još zamjenica ravnatelja Ljubica Kozić i Tatjana Vitomir, stručna suradnica za srodna prava.

Stručnjaci iz regije i Europske unije su na osnovi osobnih iskustava i primjera iz prakse razgovarali o tomu potiče li digitalizacija pirateriju, što nam donosi nova europska direktiva o autorskom pravu, kako potaknuti jačanje intelektualnog kapaciteta društva u razvoju, kao i o prednostima efektivne zaštite autorskog i srodnih prava.

U okviru panela „Medijski monopol na zapadnom Balkanu: Koja je uloga države” diskutirano je o značaju zaštite intelektualnog vlasništva za ekonomiju zemlje, kako provesti europsku agendu u ovom području i pripremiti javnost i institucije za provođenje propisa. Sudionici ovog panela, između ostalih, bili su predsjednici vlada Republike Srbije Ana Brnabić i Republike Srpske Radovan Višković. 

Zaštita intelektualnog vlasništva iznimno je značajna za rast gospodarstva svake zemlje, ali i na putu ka punopravnom članstvu zemalja zapadnog Balkana u Europskoj uniji, istaknuto je na konferenciji.