Izaslanstvo Instituta boravilo u studijskom posjetu DZIV-u

 

Mostar, 30. listopada 2017. – Izaslanstvo Instituta za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine boravilo je od 25. do 27. listopada 2017. u studijskom posjetu Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo (DZIV) Republike Hrvatske.

Izaslanstvo Instituta za intelektualno vlasništvo BiH činili su ravnatelj Instituta Josip Merdžo, zamjenica ravnatelja Ljubica Kozić i djelatnici Odjela za patente.

Prvi dan posjeta, ravnateljica DZIV-a Ljiljana Kuterovac i ravnatelj Instituta Josip Merdžo predstavili su  strukturu i glavne aktivnosti dviju institucija, a posjet je nastavljen prezentacijom organizacijskih modela i postupaka u Sektoru za patente DZIV-a i pretragom baza patenata.

Drugi dan posjeta, izaslanstvu Instituta prezentiran je sustav kvalitete u postupcima priznanja patenata, njegovi ključni aspekti i rezultati, kao i online sustav za vođenje i upravljanje procesima.

Treći i završni dan posjeta, izaslanstvu Instituta prenesena su iskustva DZIV-a u ostvarivanju suradnje sa sveučilištima i malim i srednjim poduzećima (MSP). Uslijedilo je predstavljanje Informacijskog centra Zavoda (INCENTIV), između ostalog, usluge procjene potencijala intelektualnog vlasništva za mala i srednja poduzeća te sudjelovanje u edukacijskim i promidžbenim aktivnostima.

Izaslanstvo Instituta ocijenilo je ovaj studijski posjet iznimno korisnim, posebice za svoja nastojanja da se naprave pozitivne promjene u oblasti razvojno-istraživačkih aktivnosti u Bosni i Hercegovini što se tiče intelektualnog vlasništva i u aktivnom pristupu malim i srednjim poduzećima kroz proces preddijagnoze i identificiranje svih potencijalnih elemenata koji mogu biti predmetom zaštite nekog oblika intelektualnog vlasništva s ciljem povećanja ekonomskih potencijala MSP-ova.