Generalni direktor Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO) boravio u službenom posjetu BiH

 

Mostar, 16. ožujka 2018. - Generalni direktor Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO) Francis Gurry boravio je u službenom posjetu Bosni i Hercegovini u srijedu, 14. i četvrtak, 15. ožujka 2018. i tom prigodom se u Sarajevu sastao s najvišim dužnosnicima Bosne i Hercegovine te održao predavanje o temi „Uloga intelektualnog vlasništva u modernoj ekonomiji“ u amfiteatru Mašinskog fakulteta u Sarajevu.

Prvi dan posjeta, generalni direktor Gurry sastao se s članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakirom Izetbegovićem u zgradi Predsjedništva BiH i dopredsjedateljem Vijeća ministara BiH i ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirkom Šarovićem u njegovu uredu.

Član Predsjedništva BiH Izetbegović je na sastanku s generalnim direktorom WIPO-a iskazao potporu radu te organizacije te izrazio očekivanje da Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo nastavi suradnju s Institutom za intelektualno vlasništvo BiH na polju reguliranja i zaštite prava te kroz pomoć u izgradnji informatičkog uvezivanja osigura dostupnost i razmjenu podataka iz područja intelektualnog vlasništva.

Generalni direktor WIPO-a izrazio je zahvalnost za prijam te naglasio da će ova organizacija kao i do sada pomagati BiH.

Na sastanku s ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirkom Šarovićem posebno je razgovarano o zaštiti autohtonih proizvoda i jačanju sustava borbe protiv kršenja prava intelektualnog vlasništva. Ocijenjeno je da BiH kontinuirano unaprjeđuje ovu oblast, a ministar Šarović najavio je da će se pred Vijećem ministara uskoro naći Strategija provedbe prava intelektualnog vlasništva, čiji je cilj jačanje sustava borbe protiv kršenja prava intelektualnog vlasništva, uvoza krivotvorene robe, jačanje tržišnih kontrola i inspekcijskih nadzora. 

Drugi dan posjeta, generalni direktor WIPO-a sastao se s članovima rukovodstva Doma naroda i Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Ognjenom Tadićem, Safetom Softićem, Šefikom Džaferovićem i Mladenom Bosićem.

Tijekom razgovora istaknuto je da Bosna i Hercegovina ima vrlo dobar zakonski okvir za zaštitu intelektualnog vlasništva te da je pravovremeno prihvatila i nastoji primijeniti sve međunarodne propise, ali i da se neprestano čine napori kako bi se držao korak jer se radi o području od koga u velikoj mjeri ovisi i gospodarski napredak jedne zemlje.

Na sastanku s ravnateljem Instituta za intelektualno vlasništvo BiH Josipom Merdžom i rukovodstvom Instituta, generalni direktor Gurry izrazio je zadovoljstvo razinom suradnje između WIPO-a i Instituta i dodao da se raduje daljnjoj izgradnji tog izvrsnog odnosa koji se ogleda u nizu aktivnosti, uključujući tehničku pomoć, izgradnju kapaciteta i razvoj ljudskih resursa. 

Također je izrazio spremnost WIPO-a da pruži savjete sveučilištima u Bosni i Hercegovini na razvoju politika intelektualnog vlasništva, uspostavljanju ureda za transfer tehnologije i pomoći zemlji u razvoju ljudskih resursa na području intelektualnog vlasništva i inovacija kroz različite programe obrazovanja i osposobljavanja.

Na predavanju o temi „Uloga intelektualnog vlasništva u modernoj ekonomiji“, održanom u amfiteatru Mašinskog fakulteta u Sarajevu, generalni direktor Gurry istaknuo je da zaštita intelektualnog vlasništva daje poticaj investiranju, istraživanju i razvoju, ali svakako i inovacijama, jer pruža priliku za ostvarivanjem izravne koristi na tržištu. 

Predavanjem na Mašinskom fakultetu završen je službeni posjet generalnog direktora Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo Francisa Gurryja Bosni i Hercegovini, što je ujedno bio i prvi posjet čelnog čovjeka WIPO-a našoj zemlji.