Prijave za Europsku izumiteljsku nagradu otvorene do 28. rujna

 

Mostar, 10. rujna 2018. – Prijave za Europsku izumiteljsku nagradu 2019., koju dodjeljuje  Europski ured za patente (EPO), otvorene su do 28. rujna 2018.

Institut za intelektualno vlasništvo BiH želi dati potporu izumiteljima koji su osmislili izum za koji je odobren Europski patent te ih poziva da sudjeluju u ovom prestižnom natjecanju dostavlјanjem prijedloga Institutu za najboljeg izumitelja radi preporuke za nagradu.

Europska izumiteljska nagrada jedinstvena je po tome što odaje počast izumiteljima ne samo za genij njihovih znanstvenih i tehnoloških otkrića, nego i za utjecaj njihovih izuma na društvo i gospodarstvo, stavljajući naglasak na pojedince koji stoje iza izuma i koji mijenjaju naše živote na bolje.

Više informacija o nominacijskom procesu i kriterijima, kao i online prijavni obrazac, mogu se pronaći na https://epo.org/learning-events/european-inventor/nominate.html (moguće je i pojedinačno podnošenje prijava). Osnovni uvjet za nominaciju je da izumitelji moraju imati dodijeljeni Europski patent  koji je u važnosti  najmanje na jednom teritoriju zemalјa članica Europske patentne organizacije, te da su ostvarili značajan tehnološki napredak na svom polju i visok stupanj inventivnosti.

Ukoliko ispunjavate uvjete natječaja molimo vas da sve neophodne podatke dostavite u elektroničkom obliku najdalјe do 20. rujna ove godine, na način propisan uvjetima natječaja, na adresu elektroničke pošte Instituta za intelektualno vlasništvo: info@ipr.gov.ba.

Izdanje Europske izumiteljske nagrade za 2019. održat će se u Beču, Austrija.