Održana promocija upisa Cazinskog meda od kestena na WIPO listu proizvoda zaštićenog zemljopisnog podrijetla

 

Cazin, 22. rujna 2018. - Izaslanstvo Instituta za Intelektualno vlasništvo BiH, na čelu s ravnateljem Instituta Josipom Merdžom, sudjelovalo je u promociji upisa ‘Cazinskog meda od kestena’ u međunarodni registar imena podrijetla sukladno Lisabonskom aranžmanu za zaštitu imena podrijetla i njihovom međunarodnom registriranju koji se vodi pri Svjetskoj organizaciji za intelektualno vlasništvo (WIPO) sa sjedištem u Ženevi.

Ovo značajno postignuće realizirano je zahvaljujući udruzi pčelara Kesten iz Cazina pod vodstvom predsjednika Hazima Hodžića.

Ravnatelj Instituta je u svom obraćanju naglasio važnost brendiranja proizvoda, te da Bosna i Hercegovina ima veliki potencijal u zaštiti kvalitetnih proizvoda posebno u području organske proizvodnje. Ovaj uspjeh cazinskih pčelara pozdravio je i gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević naglasivši kako općina već duže vrijeme poticajima pomaže pčelarstvo u svojoj općini.

U sklopu svečanog programa uručene su zahvalnice Institutu za intelektualno vlasništvo BiH, USAID-u, općini Cazin, Veterinarskom zavodu u Bihaću, predstavnicima akademske zajednice iz Tuzle, te ostalim pojedincima i ustanovama koji su dali svoj doprinos uspješnom uvrštavanju Cazinskog meda od kestena na listu proizvoda zaštićenog zemljopisnog podrijetla.

U izaslanstvu Instituta su pored ravnatelja Josipa Merdže bili Boris Sesar, tajnik instituta i Miroslav Marić, stručni savjetnik za međunarodni žig.