Институт за интелектуалну својину БиХ почео да користи HDBPI

 

Мостар, 1. октобра 2019. - Институт за интелектуалну својину Босне и Херцеговине почео је од 30. септембра 2019. да користи попис израза из Усклађене базе података о ознакама производа (HDBPI) у DesignClass-у.

Уз Институт за интелектуалну својину БиХ,  HDBPI су почели да користе и Афричка регионална организација интелектуалне својине (ARIPO),  те национални заводи за интелектуалну својину Грузије, Молдавије, Сјеверне Македоније и Србије.

Ово је првих шест завода за интелектуалну својину изван Европске уније (ЕУ) који ће да користе изразе из HDBPI-а, што је један од очекиваних резултата стратешког пројекта Завода за интелектуалну својину Европске уније (EUIPO) под називом „Проширење алата“. Овај пројекат има за циљ проширити досег алата Мреже Европске уније за интелектуалну својину (EUIPN) изван ЕУ-а у корист глобалних корисника.

Проширењем досега HDBPI-а на нових шест завода,DesignClass сада корисницима нуди могућност претраживања и превођења више од 12.000 усклађених појмова на 27 језика из 30 завода за интелектуалну својину, саопштено је из EUIPO-а.

Више можете сазнати на www.euipn.org и http://euipo.europa.eu/designclass