Генерални директор Свјетске организације за интелектуалну својину (WIPO) боравио у службеној посјети БиХ

 

Мостар, 16. марта 2018. - Генерални директор Свјетске организације за интелектуалну својину (WIPO) Френсис Гари боравио је у службеној посјети Босни и Херцеговини у сриједу, 14. и четвртак, 15. марта 2018. и том приликом се у Сарајеву састао с највишим званичницима Босне и Херцеговине те одржао предавање на тему „Улога интелектуалне својине у модерној економији“ у амфитеатру Машинског факултета у Сарајеву.

Први дан посјете, генерални директор Гари састао се с чланом Предсједништва Босне и Херцеговине Бакиром Изетбеговићем у згради Предсједништва БиХ и допредсједавајућим Савјета министара БиХ и министром спољне трговине и економских односа Мирком Шаровићем у његовом кабинету.

Члан Предсједништва БиХ Изетбеговић је на састанку с генералним директором WИПО-а исказао подршку раду те организације те изразио очекивање да Свјетска организација за интелектуалну својину настави сарадњу са Институтом за интелектуалну својину БиХ на пољу регулисања и заштите права те кроз помоћ у изградњи информатичког увезивања осигура доступност и размјену података из подручја интелектуалне својине.

Генерални директор WIPO-a изразио је захвалност за пријем те нагласио да ће ова организација као и до сада помагати БиХ.

На састанку с министром спољне трговине и економских односа БиХ Мирком Шаровићем посебно је разговарано о заштити аутохтоних производа и јачању система борбе против кршења права интелектуалне својине. Оцијењено је да БиХ стално унапређује ову област, а министар Шаровић најавио је да ће се пред Савјетом министара ускоро наћи Стратегија провођења права интелектуалне својине, чији је циљ јачање система борбе против кршења права интелектуалне својине, увоза кривотворене робе, јачање тржишних контрола и инспекцијских надзора.

Други дан посјете, генерални директор WIPO-а састао се с члановима руководства Дома народа и Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Огњеном Тадићем, Сафетом Софтићем, Шефиком Џаферовићем и Младеном Босићем.

Током разговора истакнуто је да Босна и Херцеговина има врло добар законски оквир за заштиту интелектуалне својине те да је правовремено прихватила и настоји примијенити све међународне прописе, али и да се непрестано чине напори како би се држао корак јер се ради о подручју од кога у великој мјери зависи и економски напредак једне земље.

На састанку са директором Института за интелектуалну својину БиХ Јосипом Мерџом и руководством Института, генерални директор Гари изразио је задовољство нивоом сарадње између WIPO-а и Института и додао да се радује даљој изградњи тог изврсног односа који се огледа у низу активности, укључујући техничку помоћ, изградњу капацитета и развој људских ресурса

Такође је изразио спремност WIPO-а да пружи савјете универзитетима у Босни и Херцеговини на развоју политика интелектуалне својине , успостављању уреда за трансфер технологије и помоћи земљи у развоју људских ресурса у области интелектуалне својине и иновација кроз различите програме образовања и оспособљавања.

На предавању о теми „Улога интелектуалне својине у модерној економији“, одржаном у амфитеатру Машинског факултета у Сарајеву, генерални директор Гари истакао је да заштита интелектуалне својине даје потицај инвестирању, истраживању и развоју, али свакако и иновацијама, јер пружа прилику за остваривање директне користи на тржишту.

Предавањем на Машинском факултету завршена је службена посјета генералног директора Свјетске организације за интелектуалну својину Френсиса Гарија Босни и Херцеговини, што је уједно био и први посјет челног човјека WIPO-а нашој земљи.