Амбасадорка Луција Љубић учествовала на састанку Свјетске организације за интелектуалну својину (WIPO)

 

Мостар, 16. априла 2018. - Стална представница Мисије Босне и Херцеговине при Уједињеним нацијама и другим међународним организацијама у Женеви амбасадорка Луција Љубић учествовала је 13. априла 2018. године у Женеви на састанку Свјетске организације за интелектуалну својину (WIPO) поводом презентације „Механизма за интелектуалну својину за академске институције“ (WIPO IP Toolkit for Academic Institutions), саопштено је из Министарства спољних послова БиХ.

Поздрављајући промоцију „Механизма за интелектуалну својину за академске институције“ амбасадорка Љубић навела је изазове са којима су академске институције у Босни и Херцеговини тренутно суочене, попут дефинисања правног оквира за пренос знања и технологија, те указала на значај и потребу кориштења резултата истраживања у комерцијалне сврхе. Подсјетила је да је Босна и Херцеговина већ започела сарадњу са Канцеларијом Свјетске организације за интелектуалну својину за развијене и државе у транзицији 2016. године, када су одржане двије радионице са иноваторима у Мостару и Сарајеву.

Амбасадорка Љубић обавијестила је учеснике скупа да ће се у Мостару, 20. априла 2018. године одржати састанак на високом нивоу са ректорима свих универзитета у Босни и Херцеговини на којем ће „Механизам за академске институције” Свјетске организације за интелектуалну својину бити представљен као ефикасно средство за подршку институцијама при формирању политика интелектуалне својине.