Подаци Костарике, Хондураса, Ел Салвадора и Уругваја у алатима за претраживање EUIPO-a

 

Од 30. јула 2018., подаци Уругваја, Хондураса, Ел Салвадора и Костарике придружени су алатима за претраживање Завода за интелектуалну својину Европске уније (EUIPO).

Национална управа за индустријску својину под Министарством за индустрију, енергетику и рударство Уругваја (DNPI) учинила је своје податке о жиговима и дизајнима доступним TMview и DesignView alatima za pretraživanje, док је Генерална управа за интелектуалну својину Хондураса (DIGEPIH) учинила своје податке о дизајнима доступним DesignView-у.

Додатно, DNPI и Национални центар за регистрацију Ел Салвадора (CNR) придружили су се Tmclass-у са најновијом верзијом Ничанске класификације, а Национални регистар Републике Костарике (RNPCR) одлучио је користити попис производа и услуга из усклађене базе података (HDB) у Tmclass-у.

Скупа сa DNPI-jem, TMview сада садржи податке из 67 учествујућих завода, а са придруживањем DNPI-ja и DIGEPIH-a, DesignView сада нуди податке из 67 завода.

Најновија придруживања DNPI-ja, CNR-a i RNPCR-a Tmclass-у повећали су укупан број националних и регионалних завода за интелектуалну својину у овом алату на 70.

Исто тако, сa одлуком RNPCR-a о кориштењу HDB-a, сада постоје 3 завода за интелектуалну својину изван ЕУ-а који користе и прихваћају услове из ове базе података.

Уз додатак више од 325.000 жигова из DNPI-ја, TMview пружа информације и приступ више од 51,1 милиона жигова укупно. Designview садржи више од 13,9 милиона дизајна, укључујући више од 1.200 дизајна из DNPI-ја и више од 400 из DIGEPIH-а.

Од увођења TMviewa 13. априла 2010., путем овог алата обављено је више од 44,9 милиона претраживања из 166 различитих земаља, са корисницима из Шпаније, Кине и Њемачке као најчешћим посјетиоцима.

Од покретања DesignViewa 19. новембра 2012. обављено је више од 3,9 милиона претраживања из 163 различите земље, са корисницима из Уједињеног Краљевства, Њемачке и Кине међу најчешћим посјетиоцима.

Са проширењем HDB-а на RNPCR кроз TMclass, овај алат сада корисницима нуди могућност претраживања и превођења више од 58.000 усклађених концепата међу 30 завода за интелектуалну својину. TMclass корисницима такође нуди могућност претраживања и превођења роба и услуга са и на било који од 44 доступна језика.

Увођење DNPI-ja, DIGEPIH-a, CNR-a i RNPCR-a у алате за претраживање конкретни су резултати програма IP Key Latin America, који је предводила Европска комисија, а провео Завод за интелектуалну својину Европске уније (EUIPO).

Више можете сазнати на www.tmdn.org и www.ipkey.eu .