Делегација Института учествовала у раду БРИ конференције у Пекингу

 

Мостар, 31. августа 2018. - На позив и уз подршку Свјетске организације за интелектуалну својину (WIPO), делегација Института за интелектуалну својину БиХ учествовала је у раду Конференције на високом нивоу о интелектуалној својини за земље дуж Појаса и пута (БРИ конференција), која је одржана у Пекингу 28. августа 2018.

У конференцији су учествовали представници међународних и регионалних организација за интелектуалну својину из 60 земаља који су нагласили потребу наставка и унапређења сарадње у области заштите свих облика интелектуалне својине посебно међу државама које се налазе на потезу Пута свиле, од Кине до Европе.

У свом обраћању кинески државни савјетник Ванг Јонг позвао је на ширу, блиску и прагматичну сарадњу на заштити права интелектуалне својине међу земљама Појаса и пута, између осталог, на оптимизацију прописа и успоставу редовног механизма сарадње са циљем иновативног развоја и економског напретка земаља Појаса и пута.

Он је такође прочитао писмо предсједника Кине Си Ђинпинга упућено учесницима конференције у којем кинески предсједник изражава спремност за наставак рада заједно са свим странама да се изгради „један појас и један пут“, пут мира, просперитета, отворен пут, пут иновација и цивилизације, у складу са принципом заједничке изградње и дијељења.

Конференцији се обратио и генерални директор Свјетске организације за интелектуалну својину (WIPO) др Френсис Гари, који је почетком ове године боравио у службеној посјети Босни и Херцеговини.

Он се том приликом сусрео с кинеским премијером Ли Кећијангом који је нагласио да је заштита права интелектуалне својине камен темељац тржишне економије и неизбјежан услов за постизање иновативног развоја. Додао је да је Кина сада у критичној фази надоградње и побољшања своје економије те ће усвојити строжи систем заштите права интелектуалне својине и даље побољшати одговарајуће законе и прописе, пренијела је агенција Синхуа.

Генерални директор WIPO-а Гари рекао је да је у посљедњих 40 година Кина успоставила  систем високог нивоа за заштиту права интелектуалне својине, који гледа на интелектуалну својину као покретачку снагу за иновације и привредни развој, те једнако третира кинеске и стране компаније.

Честитајући на успону Кине у поретку Глобалног индекса иновација, Гари је рекао да вјерује да ће земља учинити даљи развој у будућности те да је WИПО спреман додатно продубити сарадњу с Кином, одржавати мултилатерализам и заједнички одговорити изазовима.