Пријаве за Европску проналазачку награду отворене до 28. септембра

 

Мостар, 10. септембра 2018. – Пријаве за Европску проналазачку награду 2019., коју додјељује  Европски завод за патенте (ЕПО), отворене су до 28. септембра 2018.

Институт за интелектуалну својину БиХ жели дати подршку проналазачима који су осмислили проналазак за који је одобрен Eвропски патент те их позива да учествују у овом престижном такмичењу достављањем приједлога Институту за најбољег проналазача ради препоруке за награду.

Европска проналазачка награда јединствена је по томе што одаје почаст проналазачима не само за гениј њихових научних и технолошких открића, него и за утицај њихових проналазака на друштво и економију, стављајући нагласак на појединце који стоје иза проналазака и који мијењају наше животе на боље.

Више информација о номинацијском процесу и критеријумима, као и онлајн пријавни образац, могу се пронаћи на https://epo.org/learning-events/european-inventor/nominate.html (могуће је и појединачно подношење пријава). Основни услов за номинацију је да проналазачи морају имати додијељени Европски патент који је у важности најмање на једној територији земаља чланица Европске патентне организације, те да су остварили значајан технолошки напредак на свом пољу и висок степен инвентивности.

Уколико испуњавате услове конкурса молимо вас да све неопходне податке доставите у електронском облику најдаље до 20. септембра ове године, на начин прописан условима конкурса, на адресу електронске поште Института за интелектуалну својину: info@ipr.gov.ba.

Издање Европске проналазачке награде за 2019. одржат ће се у Бечу, Аустрија.