Одржана промоција уписа Цазинског меда од кестена на WIPO листу производа заштићеног географског поријекла

 

Цазин, 22. септембра 2018. – Делегација Института за Интелектуалну својину БиХ, на челу са директором Института Јосипом Мерџом, учествовала је у промоцији уписа ‘Цазинског меда од кестена’ у међународни регистар имена поријекла према Лисабонском аранжману за заштиту имена поријекла и њиховом међународном регистровању који се води при Свјетској организацији за интелектуалну својину (WIPO) са сједиштем у Женеви.

Ово значајно постигнуће реализовано је захваљујући удружењу пчелара Кестен из Цазина под вођством предсједника Хазима Хоџића.

Директор Института је у свом обраћању нагласио важност брендирања производа, те да Босна и Херцеговина има велики потенцијал у заштити квалитетних производа посебно у подручју органске производње. Овај успјех цазинских пчелара поздравио је и градоначелник Цазина Нермин Огрешевић нагласивши како општина већ дуже вријеме потицајима помаже пчеларство у својој општини.

У склопу свечаног програма уручене су захвалнице Институту за интелектуалну својину БиХ, USAID-у, опћини Цазин, Ветеринарском заводу у Бихаћу, представницима академске заједнице из Тузле, те осталим појединцима и установама који су дали свој допринос успјешном уврштавању Цазинског меда од кестена на листу производа заштићеног географског поријекла.

У делегацији Института су поред директора Јосипа Мерџе били Борис Сесар, секретар Института и Мирослав Марић, стручни савјетник за међународни жиг.