Бања Лука: Одржан семинар „Трансфер технологије и утицај права интелектуалне својине на националну економију“

 

Бања Лука, 30. октобар 2018. - Семинар под називом „Трансфер технологије и утицај права интелектуалне својине на националну економију“ одржан је 30. октобра 2018. године у просторијама Ректората Универзитета у Бањој Луци (УНИБЛ).

Организатор овог семинара био је Центар за предузетништво и трансфер технологија Универзитета у Бањој Луци у сарадњи са Институтом за интелектуалну својину Босне и Херцеговине и Европским заводом за патенте (ЕПО).

Уводне говоре одржали су Јосип Мерџо , директор Института за интелектуалну својину Босне и Херцеговине, представници Центра за предузетништво и трансфер технологије и потпредсједник ЕПО-а Жељко Топић, који је такођер одржао предавање у оквиру прве теме семинара под називом „ЕПО и европски патентни систем“. Семинару је присуствовао и проф. др Страин Посављак, проректор за наставу и студентска питања УНИБЛ.

Предраг Говедарица, пројект менаџер Центра за предузетништво и трансфер технологије Универзитета у Бањој Луци, рекао је да је циљ семинара да разријеши све недоумице о заштити интелектуалне својине и права.

Говедарица је навео да је потребно понудити одговоре на питања како заштитити ауторско дјело и интелектуалну својину, што ствара проблем када дође до комерцијализације дјела.

Јосип Мерџо, директор Института за интелектуалну својину БиХ, рекао је да постоји веома мало пројеката научно-истраживачких институција о заштити проналазака, коју треба подстицати, јер око 30 одсто свјетских прихода долази из ове области.

Мерџо је на семинару о теми „Трансфер технологије и утицај права интелектуалне својине на националну економију" истакао да се заштита овог вида својине не смије занемарити, већ подизати на виши ниво.

„Морамо да пратимо свјетску праксу гдје од пет до седам одсто патената и иновација долази из научних установа и научно-истраживачких институција, док у БиХ пријаве за заштиту интелектуалне својине подносе углавном приватни предузетници или појединац који кроз патентирање и иновацију штите свој проналазак“, рекао је Мерџо.

Он је додао да је питање заштите интелектуалне својине веома опширно - од патентирања до пословне тајне, гдје се понекад не морају разоткрити сви елементи проналаска, већ се кроз пословну тајну остварује одређена добит.

„Осим патената као најопштијег и најпознатијег вида заштите интелектуалне својине, ту су робна марка, ауторско право, индустријски дизајн и у свим тим сегментима Институт има капацитета да пружи свима који се појаве за заштиту сегмента интелектуалне својине, јер има оспособљене кадрове и зна како то да учини“, навео је Мерџо.

Он је додао да БиХ има квалитетан законски оквир заштите интелектуалне својине, али да, када дође до тога, долази се и до проблема како то урадити.

Жељко Топић, потпредсједник ЕПО-а, казао је да се сваки нови патент за који се достави пријава упоређује са оним што је на било који начин доступно у јавности, а то је веома тежак и обиман посао.

Топић је навео је да та организација има 7.000 запослених, од којих је више од 4.500 научника и инжењера различитих струка који се баве претраживањем стања технике и утврђивањем патентибилности сваке пријаве.

Сњежана Станојевић из Института за интелектуалну својину Босне и Херцеговине на семинару је одржала предавање у оквиру теме „Улога универзитета у систему интелектуалне својине и начини регулисања права интелектуалне својине“.

О утицају права интелектуалне својине на привреду Европске уније и о трансферу права предавање је одржала Ирена Јакимовска, ЕПО администратор, након чега је услиједила дискусија и затварање семинара.

Јосип Мерџо, директор Института за интелектуалну својину БиХ, и Жељко Топић, потпредсједник Европског патентног завода са сједиштем у Минхену, истог дана састали су се са проф. др Радославом Гајанином, ректором Универзитета у Бањој Луци.

На састанку је било ријечи о будућој сарадњи у овој области, објавио је УНИБЛ.