Мостар: Промовисан упис Херцеговачког меда у свјетски регистар ознака заштићеног имена поријекла

 

Мостар, 12. новембра 2018.  - У склопу међународног пчеларског сајма „IV. Дани херцеговачког меда, Мостар-2018“, који је одржан у суботу, 10. новембра у Хрватском дому херцега Стјепана Косаче у Мостару, промовисан је упис Херцеговачког меда у свјетски регистар ознака поријекла WIPO-а у Женеви.

Том приликом је директор Института за интелектуалну својину БиХ Јосип Мерџо уручио предсједнику Савеза пчелара Херцеговачко-неретванског кантона (ХНК) Борасу Квесићу сертификат о упису у регистар Свјетске организације за интелектуалну својину у Женеви (WIPO). Мерџо се у свом обраћању осврнуо на историјски аспекат означавања роба и услуга, те нагласио значај уписа у регистар свјетске организације као допринос јачању интелектуалне својине у економији БиХ.

У склопу сајма одржана су и пригодна предавања. Стручно предавање одржао је Мирослав Марић под називом  „Правна регулатива ознаке“ (Институт за интелектуалну својину БиХ), проф. Дарио Франген - „Диверсификација пчеларске производње“, др. сц. Саша Прђун - „Важност пелуди у исхрани пчела“, доц. др. сц. Дражен Лушић - „Институционална заштита квалитете, сигурности и каквоће пчелињих производа“ те проф. др. сц. Драган Бубало - „Ботаничко поријекло меда“.

Четврте дане меда организовала је Удруга пчелара „Матица" Мостар у сарадњи са Агрономским и прехрамбено-технолошким факултетом Свеучилишта у Мостару и Савезом пчелара Херцеговачко-неретванског кантона.