Poziv američkom predsjedniku da podrži privremeno odricanje od prava intelektualnog vlasništva na vakcine protiv COVID-a

 

Mostar, 15. aprila 2021. - Više od 170 bivših šefova država i vlada i nobelovaca pozvali su u otvorenom pismu predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Josepha Bidena  da podrži privremeno odricanje od prava intelektualnog vlasništva na vakcine protiv bolesti COVID-19 u cilju bržeg okončanja pandemije.

U pismu se posebno traži od predsjednika Bidena da podrži prijedlog južnoafričke i indijske vlade u  Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) o privremenom odricanju od prava intelektualnog vlasništva koja se odnose na vakcine i tretmane protiv bolesti COVID-19 jer bi sadašnjim tempom proizvodnje vakcine većina siromašnih država čekala barem do 2024. godine da postigne masovnu imunizaciju protiv te bolesti.

 „Predsjednik Biden je rekao da niko nije siguran dok svi nisu sigurni, a sada sastanak G7 predstavlja sjajnu priliku da se pokaže globalno vodstvo koje samo SAD može osigurati”, poručio je bivši britanski premijer Gordon Brown aludirajući na predstojeći sastanak grupe najbogatijih zemalja svijeta.

Dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju Joseph Stiglitz upozorio je da će „nove mutacije virusa i dalje uzimati živote i ugrožavati našu povezanu globalnu ekonomiju sve dok svi, posvuda ne budu imali pristup sigurnoj i učinkovitoj vakcini”.

Pismo je koordiniralo udruženje People’s Vaccine Alliance, koalicija u kojoj je okupljeno pedesetak humanitarnih i razvojnih organizacija.

Cjelovito pismo i popis potpisnika možete pogledati ovdje.