Održan webinar „Intelektualno vlasništvo za privredne subjekte”

 

 

MOSTAR, 28. aprila 2021. – U sklopu obilježavanja Svjetskog dana intelektualnog vlasništva, u srijedu, 28. aprila 2021. održan je webinar pod nazivom „Intelektualno vlasništvo za privredne subjekte.” 

Edukacija je bila namijenjena privrednim subjektima, organizacijama za podršku biznisu kao i onima koji su profesionalno zainteresovani za ovu problematiku.

Intelektualno vlasništvo je „neopipljiva“ imovina, ali vrlo često najvrjednija imovina kompanije koju je potrebno kontinuirano unaprjeđivati, ali i zakonski zaštititi od potencijalnih zloupotreba. Imajući u vidu značaj intelektualnog vlasništva u današnjem poslovnom okruženju, kao i potrebu podizanja svijesti o zaštiti istog, na webinaru su prezentirane tematske cjeline koje se odnose na patente, žigove, industrijski dizajn i oznake geografskog porijekla.

Uvodna obraćanja održali su Senad Hromić iz Sektora za edukaciju Vanjskotrgovinske komore BiH,  Elma Kovačević-Bajtal, direktorica Instituta za edukaciju Vanjskotrgovinske komore BiH, Dijana Prljić iz fondacije „Konrad Adenauer“,  te u ime Instituta za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine Srećko Rikalo, šef Odjela za međunarodni patent, koji je nastavio prezentacijom o zaštiti patenta pred Institutom.

U okviru prezentacije bile su obrađene sljedeće teme: „Šta je patent i kako se štiti?“, „Postupak zaštite patenta“, „Značaj zaštite patenta“, „Trajanje zaštite patenta“, „Promjene i prestanak važenja patenata“ te „Kako zaštititi patent u inostranstvu?“.

O zaštiti žiga pred Institutom za intelektualno vlasništvo BiH govorila je Irma Delibašić, ekspert za nacionalni žig u Institutu, koja je imala prezentaciju sa sljedećim temama: „Šta je žig i kako se štiti?“, „Apsolutni razlozi za odbijanje prijave žiga“, „Relativni razlozi za odbijanje prijave žiga“, „Postupak zaštite žiga“, „Značaj zaštite žiga“, „Trajanje zaštite žiga“, „Promjene i prestanak važenja žiga“, te „Kako zaštititi žig u inostranstvu?“

Goran Trifković, stručni savjetnik za industrijski dizajn u Institutu za intelektualno vlasništvo BiH održao je prezentaciju o zaštiti industrijskog dizajna pred Institutom u okviru sljedećih tematskih cjelina: „Šta je industrijski dizajn?“, „Prednosti i značaj zaštite industrijskog dizajna“, „Postupak zaštite industrijskog dizajna“, „Promjene i prestanak važenja industrijskog dizajna“ te „Kako i zašto zaštititi industrijski dizajn u inostranstvu?“.

O zaštiti oznaka geografskog porijekla pred Institutom za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine govorio je Miroslav Marić, stručni savjetnik za međunarodni žig u Institutu. Obrađene teme bile su sljedeće: „Šta je oznaka geografskog porijekla?“, „Predmet zaštite oznaka geografskog porijekla“, „Postupak zaštite oznake geografskog porijekla“, „Međunarodni sistemi zaštite oznaka geografskog porijekla“ te „Ekonomski značaj zaštite oznaka geografskog porijekla“.

Webinar je okupio oko pedeset učesnika iz privrede, akademske zajednice te advokata. 

Webinar su organizovali Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine, Institut za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine i fondacija „Konrad Adenauer“.