Reagovanje na istup poslanika SDP-a i grupe filmskih radnika Merdžo: Sva prikupljena sredstva pripadaju isključivo autorima

 

Poštovani,

Poslanik SDP-a BiH u Parlamentarnoj skupštini BiH Saša Magazinović zajedno s nekoliko, očito izmanipulisanih filmskih radnika, iznio je danas gomilu laži i kleveta čime je, ničim argumentovano, nanesena šteta ugledu i časti meni kao direktoru Instituta za intelektualno vlasništvo BiH.

Naime, sve što je rečeno na konferenciji za novinare ili putem društvenih mreža oko procedure izdavanja dozvole za audiovizuelno reemitovanje je neosnovano. Notorna je činjenica da je dozvola izdana u skladu sa zakonom i da je kao takva pravosnažna, te i dalje na snazi. Nijedan sud nije ukinuo tu dozvolu, kao što to tvrdi poslanik Magazinović. Nikakva pravna nesigurnost u ovoj oblasti ne postoji.

Odlučno odbacujem insinuacije da postoje bilo kakve zloupotrebe i sva prikupljena sredstva pripadaju isključivo autorima.

Takođe, moram primijetiti da su određene osobe umislile da im je dopušteno sve, pa tako i bez ikakvih argumenata blatiti, okrivljivati pa čak pozivati na diskreditovanje onih koji vam nisu po volji.

Tako su u svom istupu filmski radnici, koji očito nemaju istinite informacije, glasno pozivali na moju diskreditaciju zbog imenovanja članova Regulatorne agencije za komunikacije (RAK). Moram, međutim, reći da u toj proceduri niti sam učestvovao i s njom apsolutno nemam ništa ni osobno niti kao direktor Instituta za intelektualno vlasništvo BiH.

Očito da svjetska slava ponekad udari u glavu onome ko se ne zna s njom nositi. Zbog izrečenih stavova i zlonamjerne diskreditacije dalju komunikaciju po ovom pitanju će obaviti moj advokat.

Direktor Instituta za Intelektualno vlasništvo

Josip Merdžo