EUIPO objavio izvještaj u povodu Svjetskog dana borbe protiv krivotvorenja

 

Mostar, 10. juna 2021. – U sklopu godišnje Paneuropske medijske kampanje i povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv krivotvorenja 8. juna, Ured Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO) pokrenuo je kampanju podizanja svijesti 2021. RIZICI I ŠTETE OD KRŠENJA PRAVA INTELEKTUALNOG VLASNIŠTVA U EUROPI u svim zemljama Europske unije (EU).

Pandemija COVID-19 i rezultirajući porast internetske kupovine i pristupa digitalnom sadržaju, bacili su novo svjetlo na rizike i štetu nastale kršenjem prava intelektualnog vlasništva u Europi i stavili opasnosti za potrošače pod mikroskop.

U prosjeku gotovo 1 od 10 Europljana (9%) tvrdi da je zaveden da kupuje krivotvorine, a trećina Europljana (33%) pita se je li proizvod koji su kupili originalan. Krivotvorine predstavljaju 6,8% uvoza  Europske unije, vrijednog 121 milijardu eura, a posebnu štetu trpe mala i srednja preduzeća, saopćio je EUIPO.

Izvještaj EUIPO-a o rizicima i šteti uzrokovanoj povredama prava intelektualnog vlasništva u Europi dostupan je na hrvatskom jeziku ovdje, a takođe su dostupne infografike te prigodni video sadržaj s prevodom na hrvatski jezik, prenio je Državni zavod za intelektualno vlasništvo Republike Hrvatske.