Poznati dobitnici Europske nagrade za pronalazače 2021.

 

Minhen, 17. juna 2021. - Europski ured za patente (EPO) objavio je u četvrtak, 17. juna dobitnike Europske nagrade za pronalazače 2021., svoje prestižne godišnje nagrade za inovacije.

Laureati Europske nagrade za pronalazače 2021. su Per Gisle Djupesland (Norveška) za lakšu primjenu nazalnih lijekova, Robert N. Grass i Wendelin Stark (Austrija / Švicarska) za pohranu podataka zasnovanu  na DNK, Sumita Mitra (Indija / SAD) za upotrebu nanoklastera u stomatologiji, Henrik Lindström i Giovanni Fili (Švedska) za fleksibilne solarne ćelije za prenosne uređaje, Gordana Vunjak-Novaković (Srbija / SAD) za napredak u inženjerstvu tkiva, a za životno postignuće nagradu je dobio Karl Leo (Njemačka) za poboljšanje organskih poluprovodnika.

 „U ovim izazovnim vremenima nadahnuto je vidjeti kreativnost i predanost koju su ovi pronalazači pokazali u donošenju inovativnih rješenja u svijet. Njihova postignuća podsjećaju nas da se prepreke mogu prevladati primjenom mašte, znanja i domišljatosti. Sposobnost iznošenja nove ideje na tržište takođe zahtijeva ustrajnost i poticajno okruženje za inovacije, a finalisti i dobitnici Europske nagrade za pronalazače 2021. svi tome svjedoče", rekao je tom prilikom predsjednik EPO-a António Campinos.

EPO je takođe objavio da je ustanovio nagradu Mladi pronalazači za inovatore do 30 godina.

Ovogodišnja svečana dodjela nagrada prvi je put održana kao digitalni događaj. 

.