Održana radionica o brendiranju i certifikaciji rukotvorina i prehrambenih proizvoda

 

Mostar, 1. jula 2021. – Institut za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine učestvovao je, u saradnji s partnerima USAID Turizam projekat, u jednodnevnoj online radionici na temu „Brendiranje i certifikacija rukotvorina i prehrambenih proizvoda“, održanoj u utorak 29. juna 2021.

Uvodno izlaganje na ovoj radionici imao je direktor Instituta Josip Merdžo, koji je istaknuo važnost zaštite prava industrijskog vlasništva u povećanju vrijednosti proizvoda i usluga iz oblasti turizma, kao i vezanih oblasti prehrane i tradicijskih proizvoda.

Miroslav Marić, stručni savjetnik u Institutu za intelektualno vlasništvo BiH održao je predavanje o zakonodavnom okviru za zaštitu znakova razlikovanja u svrhu brendiranja i certifikacije, odnosno o dostupnim modelima certifikacijske oznake i mogućnostima koje se nude.

Radionica je ponudila niz zanimljivih izlaganja koja se tiču užeg povezivanja sektora turizma i djelatnosti koje potencijalno imaju blizak odnos s tim sektorom, kao što su prehrambeni sektor, rukotvorine, organizacija kulturnih manifestacija. U tom smislu sva održana predavanja doprinijela su razmjeni iskustava, uspostavi kontakata između zainteresiranih osoba u ovome lancu, te je ova radionica ocijenjena vrlo uspješnom.