WIPO pokrenuo program Globalne nagrade – u prvom krugu nagrađuje mala i srednja preduzeća

 

Mostar, 17. decembra 2021. – Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo (WIPO) pokrenula je novi program nazvan Globalne nagrade (Global Awards - www.wipo.int/global-awards) za odavanje priznanja izuzetnim preduzećima i pojedincima koji koriste intelektualno vlasništvo (IV) za kreiranje pozitivnog efekta u zemlji i inostranstvu.

U prvom krugu dodjele nagrada biće nagrađena mala i srednja preduzeća (MSP), a dobitnici će biti objavljeni u julu 2022. Mala i srednja preduzeća najveći su poslovni sektor u mnogim zemljama, a živahan i inovativan sektor malih i srednjih preduzeća ključan je za privredni rast i razvoj države. Ostale kategorije nagrada, kao što su one za žene i mlade, uslijediće narednih godina, saopćio je WIPO.

Bilo koji MSP iz države članice WIPO-a može se prijaviti za nagradu do 14. marta 2022., nakon čega će nezavisna komisija eminentnih pojedinaca odabrati pet pobjednika. Kriteriji sudaca uključivaće uspješnu komercijalizaciju intelektualnog vlasništva, pozitivan društveni efekat i uvažavanje regionalne i druge raznolikosti.

Prijave se šalju putem online obrasca na jednom od šest službenih jezika UN-a (arapski, kineski, engleski, francuski, ruski ili španski).

Učesnici bi trebali posebno objasniti kako se IV koristi za postizanje korporativnog uspjeha, uključujući privredni/društveni/kulturni efekat, te napore uložene u promociju ravnopravnosti polova i suočavanje sa razvojnim izazovima.

Kako je objavio WIPO, ovaj novi poduhvat izraz je Srednjoročnog strateškog plana Organizacije, kojim se nastoji stvoriti svijet u kojem su inovacije i kreativnost sa bilo kojeg mjesta podržane intelektualnim vlasništvom za dobrobit svih.

Prva grupa pobjednika biće pozvana u WIPO kako bi primili svoje nagrade tokom skupština WIPO-a od 15. do 22. jula 2022.