WIPO nagrađuje fotografije mladih pripadnika autohtonih naroda i lokalnih zajednica

 

Mostar, 17. decembra 2021. – U toku su prijave na konkurs Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO) za mlade pripadnike autohtonih naroda i lokalnih zajednica za najbolje fotografije na temu klimatskih promjena i zaštite klime. 

Kroz ovu aktivnost, WIPO nastoji proslaviti i učiniti široko poznatim kreativnost mladih pripadnika autohtonih naroda i lokalnih zajednica, kao i podići njihovu svijest o tome kako se autorska prava mogu koristiti za zaštitu njihove kreativnosti izražene na fotografijama.

Tema WIPO-ove nagrade za fotografiju je „Klimatske promjene i klimatsko djelovanje: Majka Zemlja kroz naše objektive.“ Kako naglašavaju iz WIPO-a, učestvovanje ima za cilj potaknuti mlade pripadnike autohtonih naroda i lokalnih zajednica da se izraze o ovom pitanju od ogromnog globalnog značaja

Pobjednici će dobiti razne nagrade, uključujući fotografsku opremu i povezane softverske licence, ukupne vrijednosti do 3.500 USD za prvo mjesto, 2.500 USD za drugo mjesto i 1.500 USD za treće mjesto.

Ostale nagrade uključivaće obuku vezanu uz fotografiju i mogućnosti mentorstva putem WIPO-ovih partnera.

Rok za predaju radova je 22. januara 2022. godine.

Više informacija o konkursu, uključujući način prijave, može se pronaći na sljedećem linku.