Asocijacija inovatora BiH: Ostvaren najveći uspjeh u historiji učestvovanja na izložbama

Mostar, 12. januara 2023. – Članovi Asocijacije inovatora Bosne i Hercegovine učestvovali su u prvoj on-line izložbi inovacija koju je organizirala Nacionalna asocijacija inovatora Sjeverne Makedonije.

Kako se navodi u saopćenju Asocijacije inovatora BiH, njihovi članovi ostvarili su „najveći uspjeh u svojoj 28 godina dugoj historiji promoviranja bosanskohercegovačkog tehničko-tehnološkog stvaralačkog potencijala na svjetskim izložbama“.

Mensura Pašić iz Tuzle dobila je plaketu i zlatnu medalju za „Cjevčicu za spajanje narukvice sa satom“, kao i Fikret Alić, takođe iz Tuzle, za „Fleksibilni termo-akumulacioni konvektivni emiter“. Treći laureat Merim Aličić iz Živinica dobio je oba priznanja za „Desulfurizator za smanjenje zagađenja zraka iz individualnih kotlovnica“.

Skopski žiri dodijelio je oba priznanja i već dobro poznatoj inovaciji treće inovatorske generacije porodice Ferizović iz Bihaća (Samida Ferizović, Silmija Topoljak-Ferizović i Harun Ferizović) za „Vertikalnu vjetroturbinu sa samopodešavajućim stacionarnim lopaticama“, nagrađivanoj ove godine zlatnim medaljama na izložbama od Nirnberga do Seula, navodi se u saopćenju Asocijacije inovatora Bosne i Hercegovine.

Zlatne medalje dobili su: Banjalučanin Zoran Dujaković za „Podvodni punjač gasovitih ili tečnih medija“; Sarajlija Armin Hujić za „Prilagodljivi rezervoar za bojlere“, Emsad Halilović iz Kladnja za „Evakuator crijevnog sadržaja“ i Cazinjanin Husnija Kapić za „CNC mašinu za rezanje poroznih materijala“.

Kao značajnija priznanja, koja su do sada dobili, iz Asocijacije inovatora BiH navode priznanja marokanskog kralja Hasana II, pape Ivana Pavla II, Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo, „Plaketu Bosne i Hercegovine“, priznanja Internacionalne lige humanista, Međunarodnog centra za mir, zahvalnicu Direkcije za europske integracije BiH, Ruske akademije nauka i Državnog sekretarijata za europske poslove Francuske.