Povrede prava intelektualnog vlasništva velika prijetnja malim i srednjim preduzećima u EU

Mostar, 2. februara 2023. - Kršenje prava intelektualnog vlasništva veliki je rizik za profitabilnost i opstanak malih i srednjih preduzeća (MSP), navodi se u zajedničkom izvještaju EUIPO-a, putem Europskog opservatorija za povrede prava intelektualnog vlasništva i Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Izvještaj „Rizici nedozvoljene trgovine krivotvorinama za mala i srednja preduzeća”, objavljen krajem januara, takođe pokazuje da mala i srednja preduzeća čije je intelektualno vlasništvo povrijeđeno imaju 34 % manju vjerojatnost da će preživjeti nakon 5 godina. Ovo je posebno problem za nezavisna mala i srednja preduzeća koja nisu dio velike korporativne grupe i za mala i srednja preduzeća koja stradaju od kršenja patenata.

Kineska krivotvorena roba daleko je najčešći izvor krivotvorene robe koja krši intelektualno vlasništvo malih i srednjih preduzeća, prema izvještaju, predstavljajući 85 % zapljena povezanih s internetskom prodajom (online) i 51 % globalnih zapljena izvanmrežne (offline) prodaje.

Najčešće ciljani lažni proizvodi su električne mašine i elektronika (30 % zapljena), odjeća (18 %), parfemi i kozmetika (10 %) te igračke i igre (takođe 10 %). Štoviše, mnogi od njih su ispod standarda, često predstavljaju prijetnju zdravlju i sigurnosti potrošača.

Što se tiče načina upotrebe, oko polovine lažnih proizvoda zaplijenjenih na granicama EU-a koji su kršili prava intelektualnog vlasništva malih i srednjih preduzeća kupljeno je putem interneta.

Više informacija o temi i cijeli izvještaj dostupni su ovdje.