Direktor Instituta za intelektualno vlasništvo BiH Josip Merdžo učestvuje u radu konferencije UN-a o industrijskom vlasništvu, održivosti i budućnosti planete

 

Lisabon, 30. maja 2023. – Direktor Instituta za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine Josip Merdžo učestvuje u radu konferencije posvećene ostvarivanju ciljeva održivog razvoja Agende Ujedinjenih naroda 2030, pod nazivom „Razmišljajući o industrijskom vlasništvu, održivosti i budućnosti planete“,  koja se održava u Lisabonu u ponedjeljak, 29. i utorak, 30. maja 2023.

Uvodne govore su održali visoki zvaničnici Ujedinjenih naroda i domaćina Portugala, kao i Daren Tang, glavni direktor Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO), Andrea Di Carlo, zamjenik izvršnog direktora Ureda Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO) i António Campinos, predsjednik Europskog ureda za patente (EPO).

Učesnici konferencije u više panela raspravljaju o izazovima za ostvarivanje ciljeva održivog razvoja do 2030. iz Agende Ujedinjenih naroda (UN) jer će, kako su istaknuli organizatori, budućnost naše planete biti ozbiljno ugrožena ako ne postoji definitivna predanost inovacijama i postavljanju novih standarda jednakosti, uključenosti i održivosti.

Industrijsko vlasništvo predstavlja ključni element na putu utvrđenom ciljevima održivog razvoja. Potiče inovacije i omogućuje inovatorima da zaštite svoju kreativnost, svoje pronalaske i ulaganja, što dovodi do inovativnijih rješenja za dobrobit naše planete.

Organizatori su posebno istakli potrebu hitnog ublažavanja klimatskih promjena i razvoj novih zelenih i korisnih tehnologija, što čini ovu konferenciju događajem od ključne važnosti jer će omogućiti učesnicima – iz vlade, privatnog sektora, akademske zajednice i drugima – da među sobom podijele, raspravljaju i posvete se ključnoj ulozi koju industrijsko vlasništvo ima u oživljavanju i ostvarenju ciljeva održivog razvoja.

U septembru 2015. Bosna i Hercegovina, skupa sa 192 države članice Ujedinjenih naroda, obavezala se da će provesti Agendu 2030 za održivi razvoj, koja se sastoji od 17 ciljeva i 169 podciljeva, koji teže stvaranju bolje i održive budućnosti za cijeli svijet.