Institut učestvovao na konferenciji i sajmu preduzetništva žena u Republici Srpskoj

 

Mostar, 30. oktobra 2023. - Institut za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine je, na poziv Privredne komore Republike Srpske, učestvovao na 6. Konferenciji i 3. Sajmu preduzetništva žena u Republici Srpskoj, koji su održani 27.10.2023. godine, u sjedištu Privredne komore u Banjaluci.

Svoje proizvode i usluge predstavila su 23 privredna društva iz različitih sektora privrede kao što je prehrambena industrija, proizvodnja vina i alkoholnih pića, proizvodnja sokova, proizvodnja ambalaže i ambalažnih proizvoda, tekstilna industrija, industrija namještaja, turističke usluge i usluge uređenja prostora i dekoracija, kozmetički proizvodi, grafička industrija, kao i napredni proizvodi kakva je „pametna“ klupa na solarni pogon.

U sklopu sajma Institut je imao poseban štand, na kojem su posjetioci mogli  dobiti cjeloviti prikaz aktivnosti Instituta i sve informacije o zaštiti prava intelektualnog vlasništva, te informacije vezane za uslugu pred-dijagnostike intelektualnog vlasništva, namijenjenu privrednim društvima koja žele besplatnu procjenu trenutnog stanja i kreiranje preporuka za zaštitu intelektualnog vlasništva. U okviru Konferencije i programa Evropske mreže preduzetništva organizovani su bilateralni razgovori registrovanih učesnika, na kojima je učestvovao i predstavnik Instituta.

S obzirom da je Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo ovu godinu posvetila temi „Žena i intelektualno vlasništvo: Unapređenje inovacija i kreativnosti“, ovo je bila izuzetna prilika da se segment ženskog preduzetništva upozna sa značajem zaštite intelektualnog vlasništva u današnjem poslovnom okruženju, kao i da se podigne svijest o važnosti njegove zaštite.

Posjeta Banjaluci je ujedno iskorištena kako bi predstavnik Instituta posjetio firmu Elas metalexpert d.o.o. , te predstavnicima firme lično isporučio izvještaj o obavljenoj usluzi pred-dijagnostike intelektualnog vlasništva.