U Sarajevu održana radionica o provođenju prava IV: Sistem zaštite prava intelektualnog vlasništva snažan pokretač privrednog razvoja i sigurnost za kompanije i potrošače

 

Sarajevo, 8. novembra 2023. - Radionica o provođenju prava intelektualnog vlasništva održana je 7. i 8. novembra 2023. u Sarajevu, u organizaciji Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO) i Instituta za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine.

Pozdravne govore učesnicima radionice uputili su direktor Instituta za intelektualno vlasništvo BiH Josip Merdžo i viši pravni savjetnik u WIPO-u Xavier Vermandele, koji je govorio i u uvodnoj temi radionice. Naglašena je važnost provođenja prava intelektualnog vlasništva (IV), odnosno postojanja jakog pravnog okvira i sistema zaštite prava intelektualnog vlasništva kao snažnog pokretača privrednog, socijalnog i kulturnog razvoja, koji privlači ulaganja iz domaćih i stranih izvora i značajno doprinosi BDP-u razvijenih zemalja.

Viši pravni savjetnik Vermandele takođe je predstavio međunarodni pravni okvir za provođenje prava IV, odnosno Dio III. Sporazuma o trgovinskim aspektima prava intelektualnog vlasništva (TRIPS), dok je Irma Delibašić, ispitivač za žigove iz Instituta za intelektualno vlasništvo BiH dala opći pregled prava IV.

O mjerama koje se poduzimaju na granicama govorila je Evelin Lorena Ciego Guzman iz Svjetske carinske organizacije (WCO), a Monica Pop, tužiteljica iz Rumunjske i Vlatko Marinović, pravni ekspert iz Mostara o istraživanju i procesuiranju krivičnih djela protiv intelektualnog vlasništva i povezanih krivičnih djela, kao i o provođenju prava intelektualnog vlasništva na Internetu.

Romana Matanovac Vučković sa Univerziteta u Zagrebu dala je uvod u temu u okviru koje su razmatrane državne strategije za provođenje prava intelektualnog vlasništva.

O javno-privatnim inicijativama za borbu protiv kršenja prava intelektualnog vlasništva na Internetu govorio je viši pravni savjetnik u WIPO-u Xavier Vermandele, a o ulozi nosilaca prava u provođenju prava IV Anisa Tomić iz organizacije REACT Balkan.

U okviru radionice takođe je predstavljen Priručnik za tijela zadužena za provođenje zakona i tužioce „Povrede prava iz oblasti intelektualnog vlasništva – istražne i procesne radnje“.

Uspješno procesuiranje prekršilaca prava intelektualnog vlasništva djeluje kao snažno sredstvo odvraćanja i štiti kompanije i stvaraoce od nepoštene konkurencije, te pruža zaštitu potrošačima od nekvalitetne i potencijalno opasne krivotvorene robe, jedan je od naglasaka dvodnevne radionice o provođenju prava IV.

U radionici su učestvovali predstavnici Suda BiH, Uprave za indirektno oporezivanje, Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), kao i brojni drugi predstavnici institucija za provođenje prava intelektualnog vlasništva sa svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini.

Inače, u BiH djeluje Međuresorno tijelo za saradnju u području sticanja i provođenja prava intelektualnog vlasništva (MTS).

MTS je sastavljen od predstavnika institucija nadležnih za provođenje prava intelektualnog vlasništva na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini, te predstavnika Instituta za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine kao institucije koja je nadležna za obavljanje stručnih i upravnih poslova u području intelektualnog vlasništva.

Prema Strategiji provođenja prava intelektualnog vlasništva u Bosni i Hercegovini, MTS je zadužen za jačanje međuinstitucionalne saradnje kroz iniciranje i koordiniranje aktivnostima u području sticanja i provođenja prava intelektualnog vlasništva u BiH sa ciljem uspostave i djelovanja cjelovitog sistema intelektualnog vlasništva kompatibilnog sa sistemom kakav postoji u Europskoj uniji.