Institut i OHIM zaključili Memorandum o razumijevanju

 

MOSTAR, 29. decembra 2014. – Institut za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine i Ured Europske unije za harmoniziranje na unutarnjem tržištu (OHIM) zaključili su 22. decembra ove godine Memorandum o razumijevanju.

Potpisivanjem Memoranduma stvoren je čvršći partnerski odnos između ovih institucija, omogućena razmjena iskustava u upravljanju pravima intelektualnog vlasništva, a naročito osigurana pomoć Institutu za intelektualno vlasništvo na jačanju sistema i pružanja kvalitetnih usluga u području žigova i industrijskog dizajna. Takođe, zaključenjem Memoranduma uspostavljeni su mehanizmi za ostvarivanje međusobne saradnje koju obje strane ocijene prioritetnom.

Inače, Institut za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine je u proteklom periodu saradnju s OHIM-om ostvarivao na neformalnoj osnovi, uglavnom kroz razne oblike edukacije kao što su seminari, treninzi i slično.

Memorandum o razumijevanju je standardni dokument koji OHIM potpisuje i sa drugim državama koje nisu članice Europske unije. Tokom 2013. OHIM je potpisao memorandume sa Meksikom, Norveškom, Turskom, Marokom, Rusijom, SAD-om, a u 2014. sa Južnom Korejom, Islandom, Švajcarskom, Crnom Gorom i Tunisom. U postupku je potpisivanje Memoranduma s Makedonijom i Kinom.

Ured za harmoniziranje na unutarnjem tržištu (OHIM) je agencija Europske unije čije je sjedište u španskom gradu Alikanteu, a nadležan je za vođenje postupaka za registriranje žiga Zajednice i industrijskog dizajna Zajednice.