Institut učestvovao na sajmu privrede u Mostaru

 

Mostar, 8. aprila 2017. – Institut za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine predstavljen je na ovogodišnjem 20. jubilarnom Međunarodnom sajmu privrede u Mostaru.

Institut je na sajmu učestvovao sa informativnim štandom na kojem su posjetioci, putem brošura i promotivnih letaka, kao i kroz razgovor sa uposlenicima Instituta, mogli dobiti cjelovitu sliku aktivnosti ove institucije na zaštiti prava intelektualnog vlasništva.

Institut je na sajmu provodio i anketu među izlagačima u okviru intenzivne kampanje na podizanju svijesti o značaju zaštite intelektualnog vlasništva. Neka od pitanja iz ankete za privredne subjekte bila su i o tome jesu li podnosili zahtjeve za priznanje patenta, žiga, industrijskog dizajna ili oznake geografskog porijekla te jesu li preduzimali mjere u cilju sprečavanja, odnosno otklanjanja povrede prava intelektualnog vlasništva.

Dvadeseti Međunarodni sajam privrede - Mostar 2017. okupio je 800 izlagača iz 30 zemalja. Ovogodišnja zemlja partner bila je Republika Hrvatska, čiji je premijer Andrej Plenković otvorio petodnevnu privrednu manifestaciju.