Institut obilježio Svjetski dan intelektualnog vlasništva

 

Mostar, 26. aprila, 2017. - Institut za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine obilježio je Svjetski dan intelektualnog vlasništva, 26. aprila prijemom i prigodnim programom u hotelu Mepas u Mostaru, kao i Danom otvorenih vrata u sjedištu Instituta u Mostaru i u ispostavama u Sarajevu i Banjaluci.

Prijemu u Mostaru prisustvovali su, između ostalih, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona Nevenko Herceg, predsjednik Privredne komore Federacije Bosne i Hercegovine Marko Šantić, generalna direktorica Stručne službe Asocijacije kompozitora – muzičkih stvaralaca BiH (AMUS) Lejla Trnčić, predsjednik Udruge filmske industrije (UFI) Antonio Beus, predstavnica Asocijacije izvođača i svirača (AIS) Svjetlana Guja i direktorica Udruženja za zaštitu proizvođača fonograma „Fonogram“ Amra Škaljo.

Direktor Instituta za intelektualno vlasništvo Josip Merdžo upoznao je prisutne sa radom Instituta, njegovim nadležnostima i zakonodavnim okvirom, istakavši da je Bosna i Hercegovina punopravna članica Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO) te da su u toku aktivnosti koje će osigurati da i u porodici Europske patentne organizacije (EPO) sadašnji status zemlje proširenja BiH unaprijedi u status punopravnog članstva.

Direktor Merdžo posebno je istakao zadaću Instituta na podizanju javne svijesti o intelektualnom vlasništvu. „U svijetu se poklanja izuzetna važnost svim aspektima intelektualnog vlasništva. Zadaća Instituta je da tu svijest podigne na jednu višu razinu“, kazao je Merdžo i podsjetio na međunarodni seminar održan u novembru prošle godine u Mostaru o temi razvoja politika intelektualnog vlasništva na univerzitetima i istraživačko-razvojnim institucijama, gdje su uz predavače iz Ženeve učestvovali i predstavnici svih zemalja regije, saradnju sa Pravnim fakultetom Sveučilišta u Mostaru, odnosno posjete studenata Institutu gdje su se kroz prigodna predavanja upoznali sa procedurama koji se primjenjuju pri zaštiti intelektualnog vlasništva te učešće Instituta na nedavno održanom Sajmu privrede u Mostaru, što bi trebalo rezultirati saradnjom s privrednim komorama kroz zaštitu svih elemenata intelektualnog vlasništva koji se mogu primijeniti na proizvode i usluge malih i srednjih preduzeća.

U planovima Instituta za ovu godinu je organizacija još jednog stručnog seminara s naglaskom na tehničke nauke pa bi u tom smislu bili uključeni tehnički fakulteti iz Bosne i Hercegovine. I u ovom projektu podršku će pružiti stručnjaci iz Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo, kao i Europske patentne organizacije.

Stručni saradnik u Institutu za intelektualno vlasništvo Miroslav Marić prisutnima je govorio o znakovima razlikovanja (žigu, industrijskom dizajnu, oznaci geografskog porijekla), zakonskom okviru za njihovu zaštitu te nadležnosti Instituta u tom pogledu, a to je provođenje upravnih postupaka za sticanje, održavanje, promet i prestanak prava.

O sistemu zaštite patenata govorila je stručna saradnica u Institutu Spomenka Šego. Ona je, između ostalog, navela prava koja se stiču patentom, uslove za patentnu zaštitu pronalaska, upozorila na pravo prvenstva i na to da se pronalazak ne objavljuje prije podnošenja patentne prijave. Takođe je naglasila da se ne prodaju proizvodi u koje je pronalazak ugrađen prije podnošenja patentne prijave.

Danas je u sjedištu Instituta u Mostaru, kao i u ispostavama u Sarajevu i Banjaluci održan Dan otvorenih vrata, kada su službenici Instituta, u vremenu od 10 do 14 sati, svim zainteresiranim pružali informacije o intelektualnom vlasništvu i njegovoj zaštiti.

Moto pod kojim se u svijetu obilježava ovogodišnji dan intelektualnog vlasništva je: Inovacije unaprjeđuju život. U svom pismu predsjednik Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo Francis Gurry, koji je po poziciji pomoćnik generalnog sekretara UN-a, naglasio je da se inovacija nalazi u srcu našeg društvenog i ekonomskog blagostanja.

Svjetski dan intelektualnog vlasništva ustanovljen je 2000. kada su zemlje članice Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO) odredile 26. aprila - dan na koji je WIPO konvencija stupila na snagu 1970. - kao Svjetski dan intelektualnog vlasništva s ciljem povećanja općeg razumijevanja IV-a.