U Trebinju održan info dan za privrednike

 

Trebinje, 27. jula 2017. –  Info dan za privrednike pod nazivom: „Zaštita oznaka geografskog porijekla, žiga i industrijskog dizajna“ održan je u zgradi gradske uprave Grada Trebinja u četvrtak, 27. jula u organizaciji Privredne Komore Republike Srpske, Područne privredne komore Trebinje, a u saradnji sa Institutom za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine.

Tom je prilikom prezentovan značaj zaštite znakova razlikovanja kao posebnog dijela intelektualnog vlasništva.

Prisutni su mogli saznati kako se zaštitom žiga svojih proizvoda ili usluga vlasnik brani i od neovlaštenog korištenja istog ili sličnog znaka za obilježavanje konkurentske robe, te kako se žig može iskoristiti kao značajan instrument u različitim poslovnim aranžmanima (investicije, licence, franšizing, prenos prava).

Informisani su i o tome kako pravna zaštita oznaka geografskog porijekla doprinosi tržišnom razvoju proizvoda i kako adekvatan sistem zaštite oznaka geografskog porijekla, koji je usaglašen sa evropskim i svjetskim standardima, predstavlja značajan razvojni potencijal.

Bilo je govora i o industrijskom dizajnu te je istaknuto da zaštita industrijskog dizajna predstavlja najkorisnije tržišno sredstvo kojim proizvođač može zaštititi vlastita ulaganja u razvoj i proizvodnju.

Predavači na ovom događaju bili su Miroslav Marić i Goran Trifković, zaposlenici u Institutu za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine.