U Beogradu održana startup radionica u organizaciji WIPO-a

 

Mostar, 1. decembra 2017. - U organizaciji Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO), u saradnji sa Centrom za transfer tehnologije na Univerzitetu u Beogradu i Zavodom za intelektualnu svojinu Republike Srbije, 13. i 14. novembra 2017. održana je radionica „How to create and manage Start-ups“ u prostorijama Zavoda za intelektualnu svojinu u Beogradu.

Uvodna izlaganja su imali Vladimir Marić, vršilac dužnosti direktora Zavoda za intelektualnu svojinu Republike Srbije, Živoslav Tešić, prorektor Univerziteta u Beogradu i Olga Spasić, šef Odsjeka za podršku malim i srednjim preduzećima u Svjetskoj organizaciji za intelektualno vlasništvo.

U radu radionice je učestvovala i predstavnica Instituta za intelektualno vlasništvo BiH Dragana Marić Mešić, stručna saradnica za patente, koja je održala prezentaciju na temu pravne regulative u oblasti zaštite intelektualnog vlasništva na univerzitetima i istraživačkim institucijama u Bosni i Hercegovini.

U okviru panel diskusije o transferu tehnologija na univerzitetima i istraživačkim institucijama govorili su Tamas Bene, rukovodilac Centra za transfer tehnologija Univerziteta Debrecen iz Mađarske, Justyna Ozegalska-Trybalska, profesor i član Rektorske komisije za intelektualno vlasništvo Univerziteta Jagiellonian iz Poljske, Jon Wulff Petersen, direktor Centra za transfer tehnologija konsultantske firme Plougmann Vingtoft iz Danske te Patrick Pierre, viši potpredsjednik Questel Consulting Grenoble iz Francuske.