Održana promocija upisa Cazinskog meda od kestena na WIPO listu proizvoda zaštićenog geografskog porijekla

 

Cazin, 22. septembra 2018. – Delegacija Instituta za Intelektualno vlasništvo BiH, na čelu sa direktorom Instituta Josipom Merdžom, učestvovala je u promociji upisa ‘Cazinskog meda od kestena’ u međunarodni registar imena porijekla prema Lisabonskom aranžmanu za zaštitu imena porijekla i njihovom međunarodnom registrovanju koji se vodi pri Svjetskoj organizaciji za intelektualno vlasništvo (WIPO) sa sjedištem u Ženevi.

Ovo značajno postignuće realizovano je zahvaljujući udruženju pčelara Kesten iz Cazina pod vodstvom predsjednika Hazima Hodžića.

Direktor Instituta je u svom obraćanju naglasio važnost brendiranja proizvoda, te da Bosna i Hercegovina ima veliki potencijal u zaštiti kvalitetnih proizvoda posebno u području organske proizvodnje. Ovaj uspjeh cazinskih pčelara pozdravio je i gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević naglasivši kako općina već duže vrijeme poticajima pomaže pčelarstvo u svojoj općini.

U sklopu svečanog programa uručene su zahvalnice Institutu za intelektualno vlasništvo BiH, USAID-u, općini Cazin, Veterinarskom zavodu u Bihaću, predstavnicima akademske zajednice iz Tuzle, te ostalim pojedincima i ustanovama koji su dali svoj doprinos uspješnom uvrštavanju Cazinskog meda od kestena na listu proizvoda zaštićenog geografskog porijekla.

U delegaciji Instituta su pored direktora Josipa Merdže bili Boris Sesar, sekretar Instituta i Miroslav Marić, stručni savjetnik za međunarodni žig.