Europska unija pristupila Ugovoru iz Marakeša

 

Ženeva, 1. oktobra 2018. - Europska unija pristupila je Ugovoru iz Marakeša Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO), što je veliko proširenje članstva u sporazumu i olakšava stvaranje i prenos preko nacionalnih granica tekstova posebno prilagođenih za osobe s oštećenjem vida, saopćeno je iz WIPO-a.

Ambasadorica Elisabeth Tichy-Fisslberger, stalna predstavnica Austrije pri Ujedinjenim narodima u Ženevi i predstavnica 28-člane Europske unije (EU) predala je generalnom direktoru WIPO-a Francisu Gurryju instrument ratifikacije EU-a za Ugovor iz Marakeša za olakšanje pristupa objavljenim djelima slijepim, slabovidnim i osobama koje se iz drugog razloga ne mogu koristiti štampom.

Nakon ratifikacije EU-a, Ugovor će obuhvatiti 70 zemalja širom svijeta.

„Ratifikacija Europske unije predstavlja značajan napredak za osobe s oštećenjem vida koji žive unutar Europske unije, kao i u ostalim ugovornim stranama Ugovora iz Marakeša, omogućujući im da uživaju tekstove u dostupnim formatima koji su trenutno na raspolaganju u bilo kojoj zemlji koja je primijenila odredbe Ugovora“, rekao je tom prilikom generalni direktor WIPO-a Francis Gurry.

Europska unija pristupila je Ugovoru iz Marakeša za vrijeme trajanja skupštine WIPO-a, održane između 24. septembra i 2. oktobra 2018. godine u Ženevi.

Ugovor stupa na snagu za Europsku uniju 1. januara 2019.